Visum aanvraag voor China wordt niet in behandeling genomen. Men eist sedert 10-08-2016 het voorgaande paspoort. Dit is echter vernietigd.

Vraag gesteld door Petrus 68 op 17 augustus 2016

Op 15-8 heb ik in het betreffende kantoor van de Chinese ambassade (Den Haag) een aanvraag willen indienen voor een visum als toerist naar China. Aanvraag wordt (botweg) geweigerd. Men eist het oude paspoort te overleggen. Deze regel schijnt per 10-08-2016 te zijn ingevoerd. Niets te vinden op de sites van ambassade en uitgifte bureau van de visums. Ook niet op ANWB site. De gemeente die het nieuwe paspoort heeft afgegeven heeft de oude vernietigt. Wat nu te doen. De reis etc. en vliegtuig tickets etc. etc. zijn al betaald. Er waren een aanzienlijk aantal lotgenoten. Kunt u mij adviseren wat te doen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen. Het antwoord volgt zo spoedig mogelijk.***

Reactie van Michiel Claesen:

Update:

Gisteren zowel contact gehad met zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede naar aanleiding van uw vraag zal het ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van China te Den Haag persoonlijk om opheldering vragen.

Verwacht u morgen nader te kunnen informeren.***

Reactie van Michiel Claesen:

Update 18 augustus 2016:

Deze maatregel geldt in ieder geval voor augustus en september 2016.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen oplossing voor degenen die bij aanvraag visum China, naast hun huidige paspoort (afgegeven na 01 januari 2014) niet tevens hun voorgaande paspoort kunnen overleggen.

Voor de meest actuele stand over dit onderwerp adviseer ik u het reisadvies China van Rijksoverheid te raadplegen.***

Reactie van Treblado:

Een troost: Kunnen annuleren met als reden dat je onverwachts geen visum kunt krijgen voor je vakantiebestemming, als het buiten je schuld om is, valt bij (bijna alle) verzekeraars onder de dekking van de annuleringsverzekering. Dit werd ons verteld toen wij in zo'n zelfde situatie terecht kwamen en we alles vergoed kregen van onze verzekeraar.