is tolklasse 4 voor een pickup met caravan

Vraag gesteld door Martin Abresch op 19 april 2018

Wordt een caravan ook beschouwd als een voertuig in de klasse bepaling voor de franse tolwegen ? Er wordt namelijk in klasse alleen gesproken over 2 assen en voertuigen en niet over combinaties zoals in klasse 2.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten of een caravan ook beschouwd wordt als een voertuig bij bepaling van de tolklasse/categorie voor de Franse tolwegen.

Op onze landeninformatie wordt uiteengezet hoe de tariefklassen voor de Franse tolwegen werken.

Voor uw pickup met caravan hangt het ervan af wat het gewicht van het trekkend voertuig is. Als het trekkend voertuig meer dan 3500 kg weegt, dan valt u in categorie 4. Is het minder dan 3500 kg dan valt u in categorie 2.

Categorie 2:
auto's, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Categorie 4:

  • voertuigen op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter of met een toegestane maximummassa (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg;
  • voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan 3 meter;
  • voertuigcombinaties waarvan het trekkend voertuig een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg.