Verhuurder claimt schade versnellingsbak

Vraag gesteld door Wardy op 02 augustus 2017

Tijdens onze vakantie ging de versnellingsbak van de gehuurde camper kapot. We waren de eerste huurders van de camper, nagelnieuw dus! Op een van de laatste dagen heb ik een fout gemaakt tijdens het schakelen. Thuis rijdt ik een automaat en deze camper was handgeschakeld. Met voet op de rem heb ik de auto in de achteruit gezet zonder de koppeling in te trappen. De motor sloeg natuurlijk direct af. Toen de motor weer gestart werd kwam er een tikkend geluid uit de motor. We hebben de verhuurder gebeld en deze zei dat er waarschijnlijk een veertje was blijven hangen en dat we hier gewoon mee door konden rijden. De volgende dag hebben we de auto, volgens planning, weer ingeleverd. Daarbij is wel gesproken over het mankement maar niet over de afwikkeling van de schade. De camper is bij Fiat aangeboden ter reparatie waarbij een beroep is gedaan op de garantie. Fiat stelt dat de auto in de achteruit werd gezet terwijl vooruit gereden werd, dat is feitelijk onjuist. Fiat wijst de garantie af en daarop legt de verhuurder de rekening van ruim €2000 bij ons neer. Hoewel de lezing van Fiat niet geheel juist is betwist ik niet dat ik een fout gemaakt heb. Aan de andere kant, dit soort fouten worden toch wel vaker gemaakt en daar zou toch niet direct voor €2000 schade door mogen ontstaan. Anders gezegd: Is deze schade toch niet aan Fiat te wijten en zouden zij de schade onder garantie moeten herstellen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe camper gehuurd. Op de voorlaatste dag heeft u een fout begaan bij het schakelen. Met de voet op de rem heeft u zonder de koppeling in te trappen, de camper in zijn achteruit gezet. Hierdoor is schade ontstaan aan de versnellingsbak. Een beroep op fabrieksgarantie is door de dealer afgewezen. U vraagt of dit wel terecht is.

Een versnellingsbak kan schade oplopen door dergelijk ondeskundig/verkeerd gebruik. Indien de dealer vervolgens constateert dat de oorzaak door ondeugdelijk gebruik defect is geraakt, dan wordt er hierop geen garantie verleend. En dus zijn de kosten voor eigen risico.

Huurvoorwaarden camper
Nu een beroep op fabrieksgarantie is uitgesloten, dan zullen de algemene huurvoorwaarden uitkomst moeten bieden.

Meer informatie over schade aan huurauto's vindt u op onze website.