Risico ongeval met auto in Roemenië?

Vraag gesteld door EllenMaria op 26 januari 2018

Ik ben me aan het oriënteren op (all inclusive/all risk) huurauto's voor onze vakantie in Roemenië, begin februari. Op de informatiepagina over vakantie/vervoer in Roemenië lees ik het volgende: "Bestuurders die betrokken raken bij een ernstig ongeval moeten er rekening mee houden dat ze het land mogelijk voor enige maanden niet mogen verlaten omdat ze moeten wachten tot de gerechtelijke procedure is afgerond. Ook kan arrestatie niet worden uitgesloten. Het rijbewijs zal minstens 90 dagen worden ingehouden."

Dit klinkt nogal afschrikwekkend. Is dit iets wat specifiek in Roemenië een probleem kan zijn, of is dit überhaupt een issue in het buitenland? Hoe reëel is de kans dat zoiets gebeurt, ook bijvoorbeeld bij een ongeval dat niet mijn schuld is? Natuurlijk zijn we voorzichtig, zeker omdat de verkeerssituatie nogal anders zal zijn, maar het zal je maar net overkomen...

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mogelijke gevolgen van een aanrijding in Roemenië.

In elk land zijn andere regels van toepassing, zowel verkeersregels als de regels rond de afwikkeling van een schade na een aanrijding. Ik raad u aan de informatie over aanrijding in het buitenland op onze website hierop na te slaan. Deze informatie is niet specifiek per land, maar geeft een beeld over wat u kunt verwachten in geval van een aanrijding over de grens. Er zijn meerdere landen waar de regels afwijken van de regels in Nederland.

In onze landeninformatie vindt u tevens de regels over verkeer en (de afhandeling van) boetes in Roemenië.