Onze vlucht naar Canada met Air Canada is gannuleerd. Pas 32 uur later kunnen we, hopelijk, vertrekken.wat zijn onze rechten?

Vraag gesteld door YvonneLena op 24 augustus 2017

Onze vlucht met Air Canada is de ochtend voor vertrek op 23augustus geannuleerd. Defect vliegtuig. We kunnen naar verwachting pas de 24e om 20.00 uur vertrekken. We missen onze eerste twee dagen camperhuur en moeten hotelovernachting en twee campings afzeggen, die al gereserveerd zijn. Waar kan ik mijn claim indienen en wat kan ik vragen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw vlucht is geannuleerd. U zult 1,5 dag later aankomen met een alternatieve vlucht. U vraagt naar uw rechten.

Op deze situatie is een Europese Verordening van toepassing bij:

  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een EU-luchthaven, of
  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een luchthaven buiten de EU naar een EU-luchthaven, maar dan alleen bij een vlucht met een maatschappij die in de EU zijn hoofdvestiging heeft
  • een geldig ticket
  • een bevestigde boeking
  • je bent tijdig ingecheckt

Op basis van deze verordening heeft u recht op bijstand en een alternatieve vlucht welke zo snel mogelijk volgt op uw oorspronkelijke vlucht. Ook heeft u recht op een vergoeding per persoon. U kunt de vliegmaatschappij hiervoor aanspreken. Een technisch mankement levert normaal gesproken geen overmacht op.

Een overzicht van de vergoedingen en informatie over uw rechten vindt u op onze website. Hier vindt u ook een modelbrief die u kunt gebruiken om de vliegmaatschappij aan te spreken.

Voor overige kosten zou u uw reis- en annuleringsverzekering kunnen nakijken. Een annuleringsverzekering kan bijvoorbeeld, afhankelijk van de voorwaarden, een vergoeding uitkeren voor ongenoten vakantiedagen.