medicatie reis nieuw zeeland

Vraag gesteld door reis nieuw zeeland op 23 oktober 2018

ik wil een eerste hulp kit meenemen naar nieuw zeeland, met daarin verbandmiddelen, zalfjes, paracetamol/caffeine., domperidom, diclofenac, maagzuurremmers, en allergiepilletjes, deze vallen zover ik weet niet onder GAK regels, echter willen we wel temazepam voor de lange vlucht meenemen en diazepam voor mijn hernai operatie, deze vallen wel onder die GAK verklaring, is een ondertekende engelstalige verklaring dan afdoende??

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U gaat op reis naar Nieuw-Zeeland en u bent van plan om een eerste hulp kit met medicijnen mee te nemen. Uw vraag is of een ondertekende Engelstalige verklaring afdoende is als het gaat om medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

Als u geneesmiddelen meeneemt die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers) moet u voor deze geneesmiddelen een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.

Welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd, is te lezen op hetcak.nl.

Meer informatie over Nieuw-Zeeland vindt u op onze website.***

Reactie van reis nieuw zeeland:

Goedendag , wat is een Apostille stempel, praktijk stempel of eentje van het consulaat??***

Reactie van Henny van den Bergh:

Apostillestempel

Een Apostillestempel is een stempel of sticker waarmee een document gelegaliseerd wordt. Dit wordt gebruikt door landen die zijn aangesloten bij het zogenaamde Apostilleverdrag. Nederland en Nieuw-Zeeland zijn bij dit Verdrag aangesloten.

Geneesmiddelen

Wat geneesmiddelen betreft: in Nieuw-Zeeland zijn geneesmiddelen alleen op recept verkrijgbaar. Er wordt aangeraden speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee te nemen ( in originele verpakking). Ook wordt aangeraden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen, vooral naar de meer afgelegen gebieden.

Ik raad u aan de website van het CAK te bezoeken. Daar staat onder het kopje ‘Medicijnen mee op reis’ uitgebreid uitgelegd wat u nodig heeft om met medicijnen naar Nieuw-Zeeland te reizen.

Als u op reis gaat met een door een arts voorgeschreven medicijn of middel dat onder de Nederlandse Opiumwet valt dan heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig met Apostillestempel. Deze medische verklaring vraagt u aan bij het CAK. Het CAK beoordeelt deze aanvraag in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

De 2 door u genoemde geneesmiddelen staan op lijst II.

In dit geval heeft u een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Dit doet u in 4 stappen.

Hoe kom ik aan een Engelstalige medicijnverklaring?

Stap 1: Laat uw arts een Engelstalige medicijnverklaring (29-11-2017, pdf, 197 kB) opstellen en ondertekenen. Zie onderstaande link:

https://www.hetcak.nl/HETCAK/media/HetCAK/formulie...

De originele handtekening van uw huisarts moet op elke pagina van de verklaring staan. Kopieën of scans van de verklaring kunnen wij niet behandelen.

Let op !!! De originele handtekening van uw huisarts moet op elke pagina van de verklaring staan. Kopieën of scans van de verklaring kunnen niet in behandeling worden genomen.

Stap 2: Stuur de verklaring per post naar het CAK:

CAK
Postbus 84015
2508 AA Den Haag

Het CAK beoordeelt de ingevulde verklaring. Houd rekening met een verwerkingstijd van 2 weken. U kunt de verklaring niet per e-mail opsturen. De goedgekeurde verklaring ontvangt u per e-mail of post.

Stap 3: Moet u de verklaring legaliseren? Legalisatie voor Apostillelanden gebeurt door middel van een Apostillestempel bij een rechtbank. De rechtbank legaliseert het document met een stempel of sticker: een apostille.

Zie voor rechtbanken het overzicht van rechtbanken

Stap 4: Neem de verklaring mee op reis. De ambassade van het reisland kan u vertellen of er aanvullende stukken nodig zijn die u moet meenemen.

De medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig vanaf de datum waarop uw (huis)arts de verklaring heeft ondertekend. Neem voor een nieuwe reis altijd eerst contact op met de ambassade.

De informatie die de ANWB heeft over gezondheid en medische zorg in Nieuw-Zeeland vindt u op onze website.

Ik hoop dat mijn antwoord u nu iets meer duidelijkheid biedt.