Tolkastje Algarve Portugal

Vraag gesteld door Marlau op 24 mei 2017

Ik heb gehoord dat er in de Algarve 1 tolweg is en dat de betaling hiervan het eenvoudigst is met een soort tolkastje dat je in de auto plaatst. Ik wil binnenkort een auto huren in de Algarve en wil graag weten hoe ik aan zo'n tolkastje kom en hoe het werkt.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt binnenkort een auto huren in Portugal (Algarve) en wenst informatie over de wijze waarop de tolbetaling plaatsvindt.

De snelweg in de Algarve (A22) is een tolweg. Er zijn geen tolpoortjes. Je kunt er alleen elektronisch betalen.

Een aantal autoverhuurbedrijven heeft zijn auto’s uitgerust met een kastje voor de registratie van de tolgelden, die vervolgens met de klant worden verrekend. Vraag de verhuurder vooraf om informatie.

Wie een huurauto meekrijgt die geen uitrusting heeft voor registratie van de tolgelden, kan de kosten alleen achteraf betalen. Dit werkt als volgt:

  • Het kenteken van de huurauto wordt automatisch geregistreerd als het voertuig een tolpoortje passeert.
  • De tol moet achteraf betaald in een zogenaamde 'payshop'. In veel plaatsen zijn die ondergebracht in kiosken, herkenbaar aan het bordje Payshop. Makkelijker is het om de rekening te betalen bij het plaatselijke postkantoor (CTT). NB: dit is alleen geldig voor auto's met Portugees kenteken.
  • De betaling kan vanaf de 2e dag na het passeren van het tolpoortje en gedurende 5 werkdagen voldaan worden in elke willekeurige plaats. Bij betaling moet het kenteken van de huurauto worden opgegeven. Er wordt dan in de computer gekeken welke trajecten gereden zijn. Vervolgens moet het verschuldigde tolgeld worden betaald, plus € 0,25 administratiekosten per tolheffing (maximaal € 3). De betaling wordt in de computer geregistreerd.
  • Het is raadzaam om het huurcontract mee te nemen. Dan kan eventueel aangetoond worden vanaf welke datum de auto gehuurd is, zodat niet betaald hoeft te worden voor trajecten die niet gereden zijn.
  • Als de betaaltermijn van 5 dagen is verlopen zonder betaling van het tolgeld, zal de bestuurder van de huurauto een boete worden opgelegd, verhoogd met administratiekosten. Het verhuurbedrijf is verplicht de klant te identificeren, indien niet betaald is. Om niet achteraf voor verrassingen te komen staan kan dus het beste binnen de betaaltermijn betaald worden.

Meer informatie over tol in Portugal vindt u op onze website.