Markering fietsen vouwwagen

Vraag gesteld door Tjaptjoice op 25 mei 2018

Wij gaan in de zomer met de vouwwagen naar frankrijk en spanje.
Op de vouwwagen staan 4 fietsen.
Moeten we nog ergens een rood/witte markering plaatsen?
De fietsen staan dus OP de vouwwagen en niet erachter.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vertrekt naar Frankrijk en Spanje met een vouwwagen met daarop 4 fietsen.

De regels met betrekking tot lading en markering hiervan zijn als volgt:

In Frankrijk:

  • Aan de voorzijde van het voertuig mag de lading niet uitsteken.
  • Aan de achterzijde van het voertuig mag de lading maximaal 3 m uitsteken. Lading die echter meer dan 1 m naar achteren uitsteekt, moet voorzien zijn van een reflecterend bord. ’s Nachts en bij slecht zicht moet de uitstekende lading ook voorzien zijn van een rood licht dat op een afstand van 150 m zichtbaar is.
  • De lading mag maximaal 2,50 m breed zijn. Als de lading zijwaarts meer dan 40 cm uitsteekt, moet deze in het donker of bij slecht worden voorzien van een naar voren schijnende witte lamp of reflector en een naar achteren schijnende rode lamp of reflector.

 

In Spanje:

  • Lading mag aan de voorkant en aan beide zijkanten niet uitsteken.
  • De lading mag naar achteren niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Het mag 15% zijn als het om een ondeelbare lading gaat.
  • Naar achter uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een reflecterend aluminium of kunststof bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Signaalbord Spanje.
  • Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
  • 's Nachts en bij slecht zicht moet uitstekende lading tevens worden gemarkeerd met verlichting.

Op onze webiste vindt u via de hierboven (per land) geplaatse links ook alle informatie over de verkeersregels en tevens praktische informatie.