Wij hebben 600 euro borg moeten betalen, maar nu een maand later krijgen we te horen dat er 150 euro betaald moet worden. Kan dit na een maand???

Vraag gesteld door speedy op 24 juni 2015

Op 15 mei hebben wij met een grote groep een vakantiewoning gehuurd in Melle België. Wij moesten 600 euro borg overmaken en zouden bij geen schade het bedrag weer terug gestort krijgen. Toen wij op zondag het huis verlieten, heeft de mevrouw alles nagelopen en kwam met de eindconclusie dat er een schaal gebroken was en een paar theelepeltjes waren weg. Na een maand hadden wij onze 600 euro borg nog steeds niet terug. Dus er een paar telefoontjes en mailtjes gestuurd en tot onze verbazing zei de eigenaar op 17 juni dat wij verantwoordelijk waren voor een lat die los zat aan het badkamermeubel en krassen op de grond. Wij weten ook dat er woensdag 20 mei ook een grote groep in het huis is geweest. Wij wilden dat de eigenaar duidelijk kon aantonen dat de schade die hij noemt echt door ons is veroorzaakt. Wij hebben het huis keurig achtergelaten. En hij komt een maand later dat wij 150 euro van de borg niet terug krijgen. Hij heeft de 450 euro pas op 18 juni naar ons overgemaakt. Mijn vraag is: Kan dit zomaar??????

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vakantiehuis gehuurd met meerdere personen. De borg bedroeg 600 euro. U heeft een deel van de borg niet teruggekregen omdat er schade zou zijn toegebracht aan het huis.

U geeft aan dat de verhuurder met u een ronde heeft gedaan en geen schade heeft geconstateerd. Als de verhuurder later aangeeft dat er toch schade is zal de verhuurder moeten aantonen dat deze schade in uw huurperiode is ontstaan. Te meer daar er direct na u weer een groep huurders waren. U zou om te beginnen een aangetekende brief moeten sturen naar de verhuurder met het verzoek om teruggave van de borg en anders het overleggen van bewijs van schade door uw toedoen. Voor de vraag wat de verdere stappen zouden kunnen zijn is het van belang of u heeft geboekt bij een particulier of via een bedrijf/bemiddelaar, in Nederland of in België.