Mag een reisorganisatie kosten in rekening brengen voor een extra overnachting indien deze door hen is ontstaan

Vraag gesteld door IngridFly op 07 november 2018

Goedemorgen,

Kunt u mij wellicht helpen bij een conflict dat wij hebben met de organisatie Flywise Travel? Flywise Travel heeft onze reis een dag verlengt (omdat Ryan air er een bepaalde vlucht uitgehaald heeft). We vliegen nu ipv zondagochtend 18 november, maandagmiddag 19 november terug. Hierdoor zijn wij verplicht een dag langer te blijven. Flywise wil ons nu kosten in rekening brengen voor de extra overnachting. Wij vinden dit onterecht en zijn van mening dat Flywise Travel deze overnachting voor haar kosten dient te nemen. Ik heb al meerdere malen contact gehad via live chat of mail (telefonisch niet mogelijk). Gisteren heb ik per mail een afwijzing van Flywise Travel van ons verzoek vernomen.
Kunt u mij vertellen hoe sterkt wij staan m.b.t. de kosten voor deze extra nacht?
Flywise Travel is enkel aangesloten bij SGR (niet bij de ANVR).

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een reis geboekt. Nu wijzigen de vluchttijden. U gaat ruim een dag later terug naar huis en moet dus een extra hotelovernachting boeken. U vraagt of de reisorganisatie de kosten hiervan moet vergoeden.

Als u een pakketreis boekt zijn de vertrektijden nog niet defintitief. Deze kunnen wijzigen. Heeft u uw vliegtickets ontvangen, dan staat daar de definitieve tijden op. Ook dan kan er nog gewijzigd worden, maar de consequenties zijn dan wel anders.

Heeft u de defintitieve tijden nog niet ontvangen, dan kan het dus inderdaad voorkomen dat een vlucht toch eerder of later vertrekt. Is het nadeel dat u hierdoor ondervindt gering, dan zult u de wijziging moeten accepteren. Is het nadeel groter, dan kunt u de wijziging afwijzen en heeft u recht op teruggave van de reissom, of u kunt de reisorganisatie om een oplossing vragen.

In uw geval zou u een extra overnachting moeten boeken. De kosten daarvan komen in eerste instantie voor uw rekening. Mogelijk wil de reisorganisatie u wat tegemoetkomen in de kosten, maar u kunt niet afdwingen dat de kosten voor rekening van de reisorganisatie komen.
***

Reactie van IngridFly:

Dank voor uw reactie. We vliegen ipv op zondagochtend nu op maandag einde middag terug. We hadden voor specifieke tijden geboekt. Flywise biedt een soort pakket aan maar geen transfer. Al met al heeft de organisatie ons voor deze extra overnachting een ander hotel aangeboden. Hiermee zijn we akkoord gegaan. Maar het ging niet van een leien dakje, had wat voeten(mailtjes) in de aarde. Wat ik dan vooral erg lastig vind, is dat zo'n organisatie dan alleen per mail of chat bereikbaar is. Al met al is het opgelost.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Fijn om te horen dat het is opgelost. Dank u voor de terugkoppeling. Ik wens u een fijne vakantie.