Grensovergangen Servie-Macedonie

Vraag gesteld door Miel57 op 18 januari 2018

Ik wil in juni 2018 op vakantie naar Macedonie met de auto. Als ik de routeplanner (Google Maps) een aantal malen bekijk staat er steeds file bij de grensovergang Servie-Macedonie (A1/E75). Zijn er wachttijden bekend? Zijn er goede alternatieven die jullie kunnen adviseren bv grensovergang via 158 / R1104 (ten oosten van E75) of de grensovergang ten westen van E75 (P178 Lloban-Miratovac). Alvast bedankt.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

In het huidige tijdsgewricht is het helaas niet meer mogelijk om alle grensovergangen vrijwel zonder oponthoud te passeren. Zeker op de Balkan zijn tal van langdurige grenscontroles (her)ingevoerd. Deze controles richten zich vooral op het verkeer van zuid naar noord, maar ook andersom moet rekening worden gehouden met grensvertragingen. Op de verschillende grensposten tussen Servië en Macedonië worden zo ook stevige grenscontroles gehouden.
Alternatieven zijn er eigenlijk niet, want ook als je de boot van bijvoorbeeld Ancona naar Igoumenitsa neemt en door Griekenland naar Macedonië rijdt kom je een intensieve grenscontrole tegen bij het binnenrijden van Macedonië.
Kortom: reizigers naar Macedonië zullen zich vooralsnog moeten instellen op een paar uurtjes aan de grens.