Engeland na de brexit

Vraag gesteld door timaz op 04 september 2018

Is het verstandig om volgend jaar in de zomer op vakantie te gaan naar Engeland i.v.m. de brexit die er aan zit te komen? Word alles er een stuk duurder of juist goedkoper? En kun je zonder visum de grens over?

Alvast bedankt.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Het proces van onderhandelingen over de Brexit zal waarschijnlijk minimaal 2 jaar duren. Dit houdt in dat, in theorie, het Verenigd Koninkrijk in de zomer van 2019 uit de EU kan stappen. Maar niet iedereen denkt dat dit genoeg tijd is.

Gedurende dit proces blijven Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland (het Verenigd Koninkrijk) officieel lid van de EU en kunnen Nederlanders zonder visum ernaartoe reizen. Of reizen naar Engeland na de Brexit duurder wordt, weet op dit moment nog niemand omdat de onderhandelingen met EU-lidstaten nog moeten gebeuren. Het is gesuggereerd dat het Verenigd Koninkrijk toegang tot de vrije luchtvaartmarkt zou kunnen behouden door te onderhandelen over deelname aan de Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte (ECAA), een overeenkomst die Noorwegen, IJsland, Kroatië en andere landen gelijke toegang geeft.

Of het goedkoper of duurder gaat zijn om te vliegen naar het Verenigd Koninkrijk kunnen we ook nog niet voorspellen. Wat wel interessant kan zijn voor Nederlandse reizigers, is om de koers van de pond goed in de gaten te houden. De kans is aanwezig dat deze gaat dalen na de Brexit.

Meer informatie over de Brexit vindt u op onze website.