Bosbranden

Vraag gesteld door MRNieweg op 25 juli 2018

Wie weet waar informatie over de bosbranden in Noorwegen is te vinden?

Antwoord van Josje

ANWB Expert

U wilt graag meer weten over de actuele bosbranden in Noorwegen. Momenteel zijn bij ons - in het noorden- alleen de bosbranden in Zweden bekend. Echter, in heel Europa is er wegens droogte risico op bosbrand. Voor Zweden en Noorwegen geldt dat het grootste risico in het zuiden (op de lijn Oslo - Stockholm) geldt.

Omdat de situatie per dag verandert, raad ik u aan om voor de laatste informatie de bijv. de NOS te raadplegen. Dit is de laatst gewijzigde informatie over Zweden van onze afdeling verkeersinformatie:

Bosbranden Zweden (25-7-18) 12.15 uur

Het aantal bosbranden in Zweden is in vergelijking met het weekeinde gedaald van 50 naar 27. Dat hebben de autoriteiten maandag gemeld. De vier grootste branden woeden echter nog steeds in het centrum van het land. De autoriteiten vrezen ook voor nieuwe branden, het kwik ging maandag opnieuw de hoogte in. Zweden kreunt onder de heetste juli-maand in 260 jaar, aldus de nationale meteorologische dienst. Het maken van open vuur is op veel plaatsen verboden! De grootste branden situeren zich momenteel in de provincies Gavleborg, Jamtland en Dalarna, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Stockholm. Zweden krijgt hulp uit verscheidene Europese landen om de bosbranden aan te pakken. Zo arriveerde zondag een groep van 140 Poolse brandweerlui in Jamtland om hun Zweedse collega’s te helpen. Onder meer Italië, Frankrijk en Duitsland stellen vliegtuigen en helikopters ter beschikking. Vakantiegangers raden we aan contact op te nemen met de accommodatie op de plaats van bestemming. Op de site van de Radio Zweden staat informatie in het Engels, ook over evacuaties.***

Reactie van MRNieweg:

Alhoewel goed bedoeld, zijn Zweden en Noorwegen verschillende landen. Dit antwoord van de expert was dus niet erg behulpzaam.
Daarom zocht ik verder en vond dit:
https://www.nrk.no/nyheter/skogbrannfare-1.11150985
Met dagelijkse updates.
Trouwens ook in Finland zijn veel bosbranden. Zie http://en.ilmatieteenlaitos.fi/forest-fire-warning