Verbandtrommels in vakantie accomodaties.

Vraag gesteld door Hajomath op 15 oktober 2018

Het is ons zelf niet overkomen, maar bij een weekje er tussenuit op het eiland Zakinthos Gr. was er iemand onderuitgegaan bij het zwembad doordat de tegels glad waren. Er waren op het complex GEEN verbandstoffen aanwezig en die persoon is met servetten verbonden aan een hand en een teen en heeft zelf moeten zorgen dat hij bij een medische hulppost kon worden geholpen.Bij navraag bij de reisorganisatie of er bij het vastleggen van accomodaties gelet wordt of er een verbandtrommel aanwezig is en iemand die BHVer is, was het antwoord dat dat teveel gedoe was.Hoe zijn de regels voor touroperators op zowel nationaal als internationaal op dit gebied? Zoiets kan iedereen overkomen.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

In een Grieks hotel is iemand uitgegleden en gewond geraakt. Heel vervelend dat er geen verbandtrommel aanwezig was in het hotel.

We zijn voor u nagegaan of er regels zijn. Er is een Europese hotelclassificatie van Hotelstars Union. Dit is een samenwerkingsverband van 19 Europese landen (waaronder Griekenland) die volgens eenzelfde sterrenclassificatie systeem werken. Op de website staan de criteria die horen bij de diverse sterren. Onder die criteria staat niets vermeld over eventuele medische voorzieningen, zoals een verbandtrommel.

In principe zijn landen zelf verantwoordelijk voor regelgeving op het gebied van veiligheid in toeristische accommodaties. We hebben geen Europese regelgeving kunnen vinden die gaat over veiligheidsmaatregelen in hotels op het niveau van verbanddoos. In Europese regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn hiervoor wel regels. Vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt lijkt een verbandtrommel iets dat over het algemeen in (de keuken van) een hotel aanwezig moet zijn.