Naar artikel

Kleinkind reist met opa en oma mee naar Frankrijk. Moet hiervoor, in geval van, een schriftelijke goedkeuring door de ouders overlegd kunnen worden?

Vraag gesteld door AGvKr op 6 augustus 2015

Binnenkort gaan wij met onze kinderen en kleinkinderen op vakantie naar Frankrijk. We reizen ieder afzonderlijk en op verschillende dagen naar een gezamenlijke vakantiebestemming. Onze kleindochter rijdt met ons (opa en oma) mee. Nu rijst bij ons de vraag of het verplicht, of slechts gewenst een schriftelijke verklaring van haar ouders bij ons te hebben waaruit de toestemming blijkt. Als het verplicht is, is hier dan een modelverklaring (digitaal)voor beschikbaar (zowel in NL als in het Frans)? Zo ja, waar kan ik die dan vinden?
Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie. Hoogachtend,
AGvKr.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of het verplicht is om een schriftelijke verklaring van de ouders mee te nemen voor uw meereizende kleinkind.

Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit geldt ongeacht de leeftijd van het kind. Het is niet verplicht voor reizen binnen het Schengengebied, om een toestemmingsformulier mee te nemen. 

Meer informatie over het reizen met minderjarige kinderen vindt u op de website van Rijksoverheid. Indien u voor de zekerheid wel een toestemmingsformulier wilt meenemen dan kunt u die downloaden op de website van de Koninklijke Marechaussee.

In Frankrijk gelden een aantal andere verkeersregels dan in Nederland. Op onze pagina andere landen, andere regels kunt u hier meer over lezen.