Is een huurauto onverzekerd op een ferry?

Vraag gesteld door Ronxyz op 27 mei 2016

Wij hebben een auto voor 10 dagen gehuurd vanaf vliegveld Split voor een vakantie in Kroatië, en willen daarmee ook 1 of 2 Kroatische eilanden bezoeken. De verhuurder (in Nederland) geeft echter aan dat de auto niet verzekerd is als die op een ferry staat, alleen op land is de auto verzekerd. En dat is ook niet aanvullend te verzekeren. Volgens de verhuurder geldt er wereldwijd bij alle autoverhuurmaatschappijen/-verzekeringen een clausule dat de auto niet verzekerd is op een ferry. Wij vinden dit een vreemd verhaal. Klopt dat wel? Graag jullie advies wat te doen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of een huurauto onverzekerd is wanneer deze op een ferry staat. Dit zou volgens de verhuurder wereldwijd gelden.

Wij hebben dit nog niet eerder vernomen. Het is in deze van belang de precieze bepaling of voorwaarde te kunnen inzien. Het komt namelijk wel voor dat verhuurbedrijven in de huurvoorwaarden aangeven dat het niet toegestaan is met de gehuurde auto op een ferry te staan, maar dit staat los van aansprakelijkheid.***

Reactie van Ashae78:

Ik wil hier ook meer over weten. Wij willen een auto huren in Duitsland om mee naar Noorwegen te rijden. Van oa SunnyCars vernamen we telefonisch, dat de geselecteerde huurder grensoverschrijding en reizen met Ferry toestaat, maar dat de huurauto tijdens het vervoer op de Ferry niet verzekerd is en dat we dan zelf volledig aansprakelijk zijn. Dit zou volgens hen idd wereldwijd bij alle verhuurders zijn.
Ik vind dit ook raar. Je kan er niks over vinden op websites van verhuurbedrijven en ik vraag me ook af, hoe een huurauto niet verzekerd zou zijn en de eigen auto dat wel zou kunnen (of is die dan ook niet verzekerd?!?)
Een google zoekopdracht levert echter wel resultaten van Griekse verhuurbedrijven, die EXPLICIET vermelden, dat de auto bij hen wel verzekerd is op de Ferry. Het is dus niet zo dat geen enkele verhuurder de auto verzekerd op de Ferry.
Maar ik blijf het een raar verhaal vinden, dat je niet extra kan verzekeren. (Ze beweren, dat omdat de basis verzekering niet geldt, een aanvullende ook niet geldt.)
Ik wil graag weten, waar we een auto (in Nederland of Duitsland) kunnen huren, die wel verzekerd is tijdens ferry-vervoer eventueel tegen extra kosten voor aanvullend.