Weekend weg in Schotland en Engeland

Vraag gesteld door M. Rademaker op 09 november 2021

Mijn vrouw en 16 jarige zoon gaan naar schotland
dit weekend. Mijn vrouw is gevaccineerd maar zoon niet. Zij vliegen vrijdag naar Edinburgh en vliegen zondag via Luton terug. Nu heb ik voor mijn zoon een PCR test nodig en moet op dag 2 in schotland getest worden. Mijn vragen zijn
- hoe ver van tevoren moet er een PCR test in NL gedaan worden?
- hoe kan ik test in de UK boeken?   

Antwoord van Mandy

ANWB Expert

Uw vrouw en zoon reizen dit weekend naar het Verenigd Koninkrijk en u wilt weten wat het beleid omtrent testen is.

Inreismaatregelen Verenigd Koninkrijk

Niet-gevaccineerde reizigers van 18 jaar en ouder moeten maximaal 72 uur voor vertrek een PCR- of antigeentest afnemen. Ook geldt voor deze groep een quarantaineplicht van 10 dagen. Omdat uw zoon jonger is dan 18 en woonachtig is in Nederland gelden deze regels niet voor hem. Hij kan zonder negatief testbewijs en quarantaineplicht naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Alle reizigers ouder dan 11 jaar, dus ook volledig gevaccineerden, moeten voor hun reis een boeking maken voor een PCR- of antigeentest op uiterlijk dag 2 na aankomst. Via de website van de Britse overheid vindt u een testprovider in de buurt van uw verblijf. U kunt online direct bij de testprovider een afspraak maken.

Ook is het verplicht maximaal 48 uur voor vertrek het Passenger Locator Form in te vullen.

Terugkeer naar Nederland

Alle reizigers van 12 jaar en ouder, dus ook volledig gevaccineerden, hebben een negatief testbewijs nodig voor terugkeer naar Nederland. Geldig zijn een PCR-test van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Daarnaast is het invullen van het quarantaineformulier verplicht. Wanneer u de test op uiterlijk dag 2 na aankomst tactisch inplant, kunt u deze testuitslag misschien ook gebruiken voor de terugreis.

Houd er rekening mee dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het Verenigd Koninkrijk momenteel als zeer hoogrisicogebied ziet. Bij terugkeer naar Nederland is (thuis)quarantaine voor niet-volledig gevaccineerde personen van 12 jaar en ouder wél verplicht.

Let op!

In verschillende regio’s van het Verenigd Koninkrijk kunnen verschillende regels gelden. Ook kunnen coronamaatregelen snel wijzigen. Check daarom kort voor vertrek altijd de ANWB Reiswijzer en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.