Reizen naar tweede huis in Spanje

Vraag gesteld door M. Beelen op 02 maart 2021

Ik wil graag naar mijn tweede huis in Spanje (Aragon) reizen met de auto. Kan ik met de geldende beperkingen van de doorreislanden, via de snelste weg, naar Spanje reizen?

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt naar uw tweede woning in Spanje en vraagt of u met de geldende beperkingen van de doorreislanden door België en Frankrijk kunt reizen.

De rijksoverheid raadt tot eind maart niet-essentiële reizen naar het buitenland af. Reizen naar een tweede huis wordt niet beschouwd als een essentiële reis. Doorreizen door België en Frankrijk is mogelijk, maar met zo min mogelijk tussenstops.

België
Voor reizen door België is een ‘verklaring van eer’ vereist. Daarin moet de reden van uw reis worden aangegeven; u kunt daarover doorreizen aanvinken. Het formulier is online beschikbaar. Voor een verblijf van minder dan 48 uur is een negatieve PCR-test niet vereist. Voorts geldt een avondklok. Voor Vlaanderen geldt die van 24.00 uur tot 5.00 uur en in Wallonië en Brussel van 22.00 uur tot 6.00 uur. 

Frankrijk
De Franse overheid staat doorreizen toe voor essentiële reizen, mits men een geldige negatieve PCR test kan tonen. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Daarnaast moet u een schriftelijke verklaring op erewoord bij u hebben, waarin u verklaart dat u geen aan COVID-19 gerelateerde symptomen heeft. In Frankrijk is een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur.

Spanje
Voor bijna heel Spanje geldt dat de regionale overheden kunnen besluiten geheel of gedeeltelijk af te sluiten voor niet-noodzakelijke reizen. Over het algemeen is doorreizen lastig. De coronamaatregelen kunnen per regio verschillen. Er geldt een algemene avondklok van 22.00 uur tot 6.00 uur.

ANWB Reiswijzer Europa
Ik raad u aan om vlak voor uw vertrek te kijken op de ANWB Reiswijzer Europa. U vindt daar een regelmatig bijgewerkt overzicht van de coronamaatregelen per land en een link naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Raadpleeg tijdens uw reis ook de lokale nieuwsberichten.