Reizen naar tweede huis in Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 februari 2021

Wij willen graag reizen naar ons tweede huis in Italië in de regio Ligurië. Is dat toegestaan? De regio is momenteel in het Italiaanse systeem oranje. In principe dus verboden te reizen tussen gemeentes en regio's, maar mag je wel rechtstreeks naar je eigen huis rijden?

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt naar uw tweede huis in Italië en vraagt of dat is toegestaan.

Tot eind maart worden reizen naar het buitenland afgeraden, tenzij deze strikt noodzakelijk zijn. Reizen naar een tweede huis in het buitenland zijn geen strikt noodzakelijke reizen. Er geldt een reisverbod tussen de regio’s in Italië. Of dit ook geldt voor het bereiken van uw tweede huis is mij niet duidelijk. Misschien is het mogelijk om uw reis zo in te richten dat u rechtstreeks naar uw huis in Ligurië kunt rijden.

Reizigers uit Nederland moeten een verklaring met de reden van het bezoek invullen. Daarnaast moet u bij binnenkomst in Italië een negatieve coronatest tonen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. U kunt ook aan geven dat binnen 48 uur getest gaat worden of dat 14 dagen quarantaine in acht zal worden genomen op een aangegeven adres. Voorts geldt in Italië een avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. Voor de overige coronamaatregelen in Italië en de doorreislanden verwijs ik u naar de ANWB Reiswijzer

Maatregelen om het coronavirus onder controle te houden, kunnen snel wijzigen en mogelijk tot nare verrassingen leiden. Mocht u naar Italië vertrekken, dan raad ik u dan ook aan vlak van te voren de ANWB Reiswijzer te raadplegen. U vindt daar ook een link naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de linken naar de benodigde formulieren.