Reizen met auto naar Italië in coronatijd

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2021

Om reden van dringende familieomstandigheden wil ik op korte termijn met de auto naar Italië reizen via Duitsland en Zwitserland. Is doorreis door deze landen mogelijk, moet je hier ook een negatieve Coronatest overleggen?
Indien je een test moet overleggen is het lastig als deze maar 48 uur oud mag zijn, hoe moet je daar dan mee omgaan?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U moet vanwege ernstige familieomstandigheden naar Italië reizen. U vraagt naar de maatregelen waar u onderweg rekening mee moet houden.

De maatregelen kunnen steeds weer wijzigen. U kunt dan ook het beste per land kijken wat de maatregelen zijn op onze ANWB Reiswijzer. Hier vindt u de actuele maatregelen en reisvoorwaarden en -beperkingen per land voor een groot aantal Europese landen. U kunt zo zelf bepalen hoe u uw reis het beste kunt plannen en door welke landen u wilt reizen. 

Als een test maar 48 uur oud mag zijn dan is dat de periode waarin u door het land kunt reizen. U mag pas vertrekken op het moment dat de testuitslag bekend en negatief is. 

Mocht u via België en Frankrijk reizen, dan gelden er op dit moment andere regels dan in Duitsland en Zwitserland. In België is voor doorreizen op dit moment geen negatieve test nodig. In Frankrijk wel, maar hiervoor geldt een duur van 72 uur. Ook dit kan uiteraard snel weer veranderen.

Checkt u per land de regels om zo de voor u beste route te plannen: ANWB Reiswijzer Europa (inclusief Nederland)

Ik wens u een veilige reis.