Reizen in Duitsland met NL kenteken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2021

Onze dochter wil haar vriend bezoeken in Beieren voor een week. Zij wil daar naar toereizen met haar auto. Waar moet ze rekening mee houden?
Een 2e optie is dat wij haar een eindje Duitsland in brengen enhaar vriend haar ophaalt.
We hebben de site bezocht maar komen er niet uit wie wanneer een test moeten ondergaan.

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw dochter wil haar vriend in Beieren (Duitsland) bezoeken en is voornemens daar een week te blijven. Ze wil graag een week bij haar vriend verblijven en u wilt graag weten waar zij rekening mee moet houden als zij hier met de auto naar toe reist. Ook wilt u graag weten welke consequenties het zou hebben als u, uw dochter afzet in Duitsland en haar vriend haar daar ophaalt.

Algemeen reisadvies
De Nederlandse regering raadt reizen af tot eind maart 2021 en roept iedereen op om thuis te blijven. Alleen strikt noodzakelijke reizen zijn hierop een uitzondering. Vakantie- en familiebezoek worden niet gezien als noodzakelijke reizen.

Reizen naar Duitsland
Op dit moment is er in Duitsland een lockdown, voorlopig tot en met 7 maart. De maatregelen tegen verspreiding van het corona virus zijn vergelijkbaar met de Nederlandse maatregelen. Niet-noodzakelijke en toeristische reizen zijn sinds 2 november niet toegestaan. Bij een voorgenomen verblijf van langer dan 24 uur dient de reiziger zich vooraf aan te melden via de website.

Nederland hoog risico
Nederland is een hoog risicogebied waardoor reizigers uit Nederland bij binnenkomst een negatieve coronatestuitslag moeten kunnen tonen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur bij het passeren van de Duitse grens. Na binnenkomst moeten reizigers direct in thuisquarantaine. Als de reiziger na 5 dagen met een negatieven coronatest kan tonen, dan kan de quarantaine worden opgeheven.

Mondkapje
In Duitsland mag men zich in een auto verplaatsen als het reisgezelschap uit één huishouden bestaat met maximaal één persoon die niet tot het huishouden behoort. Een mondkapje wordt in de auto geadviseerd en is verder in iedere openbare ruimte in Duitsland verplicht.  

Terug in Nederland
Bij terugkomst in Nederland geldt een dringend advies om in thuisquarantaine te gaan. De thuisquarantaine duurt 10 dagen tenzij u op dag 5 met een negatieve coronatest kunt aantonen dat u niet besmet bent geraakt. U mag in dat geval de thuisquarantaine beëindigen op dag 5.  

Conclusie
Het wordt dringend afgeraden om naar Duitsland te reizen. Als uw dochter toch besluit te gaan zal zij haar verblijf moeten aanmelden en ten minste de eerste 5 dagen van haar verblijf in thuisquarantaine moeten blijven. Als u uw dochter afzet in de deelstaat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen, geldt voor u de verplichting tot het overleggen van een negatieve coronatest en de thuisquarantaine verplichting niet, zolang u minder dan 24 uur in Duitsland verblijft. Bij thuiskomst geldt desalniettemin wel het dringende thuisquarantaine advies van de Nederlandse overheid.

Als u toch besluit te gaan, bereid u de reis dan goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd ten minste de Nederlandse coronaregels op. Als de lokale regels strenger zijn dan de Nederlandse dan dient u die maatregelen op te volgen. De uiteindelijke keuze en verantwoordelijkheid voor de keuze om te reizen ligt bij u.

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kunnen snel veranderen en aangescherpt worden. Raadpleeg in ieder geval kort voor vertrek onze reiswijzer en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.