Met de caravan naar Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 04 juni 2021

Ik wil half juni met de caravan naar Frankrijk . Wij zijn beiden 2x gevaccineerd. Moeten we dan toch nog een test doen? En zo ja zijn wij dan wel verzekerd? 

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt 16 juni met de caravan naar Frankrijk. U bent volledig gevaccineerd. U wilt weten of u zonder coronatest kunt afreizen. En of u verzekerd bent.

Frankrijk
Frankrijk heeft aangekondigd per 9 juni de regels te versoepelen. Dan kan men óf met een negatieve PCR-test óf met een bewijs van vaccinatie door/naar Frankrijk reizen. Hiervoor wordt het "gele vaccinatieboekje" geaccepteerd. Op dit moment (8 juni) kunnen reizigers uit de EU alleen door/naar Frankrijk reizen indien ze een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien. Dit geldt voor iedereen vanaf 11 jaar. En naast een bewijs van een negatieve PCR-test, moet men een getekende ereverklaring (‘verklaring bij erewoord’) bij zich hebben. Op zo'n verklaring geeft u aan dat u geen Covid gerelateerde symptomen hebt en de afgelopen 14 dagen niet in contact bent geweest met iemand die besmet is. Een printbaar formulier daarvoor vindt u hier.

De maatregelen kunnen snel wijzigen. Ik adviseer u daarom vlak voor vertrek de ANWB Reiswijzer en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (zie link in Reiswijzer) te raadplegen.

Terugreis
Voor de terugreis naar Nederland kunt u via de Quarantaine en test-check van de rijksoverheid nagaan welke regels er voor u gelden. Op dit moment geldt dat u (als u terugkeert uit Frankrijk) alleen mag terugreizen met een negatieve PCR test en dat u in quarantaine moet.

Verzekering
Het reisadvies voor Frankrijk is nog steeds negatief (oranje). Dit kan gevolgen hebben voor uw verzekering. Over het algemeen geldt dat u wel verzekerd bent, maar niet voor corona-gerelateerde zaken. Ik adviseer u dit na te vragen bij uw verzekeraar.

Bent bij de ANWB verzekerd, dan vindt u meer informatie bij de veelgestelde vragen over verzekeringen en corona.