Doorreis België en Frankrijk naar Spanje

Vraag gesteld door I. Kromhout op 08 februari 2021

Kan ik door België en Frankrijk rijden met de auto naar Spanje. In Nederland geen woning meer, is verkocht. Wel een woning in Spanje waar we gaan wonen. We gaan definitief in Spanje wonen.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt naar uw woning in Spanje reizen en vraagt of u door België en Frankrijk kunt reizen.

Doorreizen door België en Frankrijk is mogelijk, maar het beste is om dit met zo min mogelijk tussenstops te doen.

België
Als u door België reist moet u een verklaring van eer bij u hebben. Daarin moet u de reden van uw reis aangeven. U kunt het formulier downloaden of online invullen. Een negatieve PCR-test is niet vereist, als u minder dan 48 uur in België verblijft. Er geldt een avondklok. Voor Vlaanderen geldt die van 24.00 uur tot 5.00 uur en in Wallonië en Brussel van 22.00 uur tot 6.00 uur.   

Frankrijk
Op dit moment geldt dat u een negatieve PCR-test moet kunnen tonen. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Daarnaast moet u een schriftelijke verklaring op erewoord bij u hebben, waarin u verklaard dat u geen aan COVID-19 gerelateerde symptomen heeft. In Frankrijk is een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur. 

Spanje
Voor bijna heel Spanje geldt dat de regionale overheden kunnen besluiten geheel of gedeeltelijk af te sluiten voor niet-noodzakelijke reizen. Over het algemeen is doorreizen lastig. De coronamaatregelen kunnen per regio verschillen. Er geldt een algemene avondklok van 22.00 uur tot 6.00 uur.

Ik raad u aan om vlak voor uw vertrek te kijken op de ANWB Reiswijzer Europa. U vindt daar een regelmatig bijgewerkt overzicht van de maatregelen per land en een link naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Raadpleeg tijdens uw reis ook de lokale nieuwsberichten. 

Ik wens u een goede reis.