Vliegen vanuit Weeze

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 09 november 2020

Wij willen in November vanuit Weeze vliegen naar Marokko voor familie bezoek. Als ik het goed begrijp zijn we op de terug reis vrijgesteld van de coronatest. Omdat wij minder dan 24 uur in Nordrein Westfallen verblijven. Klopt dit?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt in november vanuit Weeze (Duitsland) vliegen naar Marokko voor familiebezoek. U vraagt of het klopt dat u op de terugreis vrijgesteld bent van de coronatest, omdat u minder dan 24 uur in Nordrein-Westfalen verblijft.

Nee, dat klopt niet, omdat volgens onze informatie iedereen die met een vliegtuig Duitsland binnenkomt een negatieve coronatest moet kunnen tonen. U kunt dit lezen op de ANWB Reiswijzer.

Reisadvies Marokko
De Rijksoverheid geeft een dringend advies om tot half januari 2021 geen reizen te maken en thuis te blijven. De enige uitzondering is als het gaat om strikt noodzakelijke reizen. Familiebezoek wordt niet gezien als een noodzakelijke reis. Voor Marokko geldt een een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen). Marokko heeft de noodtoestand verlengd. Sommige steden zijn zo goed als afgesloten, zoals Casablanca en Marrakesh. De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer. Er is een beperkt aantal internationale vluchten. Voor informatie over het Marokkaanse in- en uitreisbeleid kunt u contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Uitgebreidere informatie vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Risico’s
Besluit u toch te gaan naar een oranje gebied, dan brengt dit risico’s met zich mee. Zo kan dit gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Ook bestaat het risico dat het land geheel op slot gaat, zodat terugkeer tijdelijk niet mogelijk is. Voorts dient u na een verblijf in Marokko bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Conclusie
Het wordt dringend afgeraden om naar Marokko te reizen. Besluit u toch te gaan dan is dat uiteraard uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid uw reis dan goed voor, volg de Nederlandse coronaregels op en bekijk welke lokale maatregelen er gelden.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik u naar de ANWB Reiswijzer en de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze websites worden steeds aangepast aan de veranderende maatregelen en daarom raad ik aan om deze te blijven raadplegen.