Verblijf in Oostenrijk

Vraag gesteld door T. Mulder op 05 november 2020

Wij hebben een stacaravan in Neunbrunnen, Oostenrijk. Zoals elk jaar willen we daar naar toe voor een paar maanden, vertrek zo spoedig mogelijk. Onderweg daar naar toe willen we overnachten in Duitsland. Wat is mogelijk en wat niet.
 

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag met de auto naar Oostenrijk reizen via Duitsland. U wilt graag overnachten in Duitsland en wilt weten of u deze reis kunt maken.

Algemeen advies van de Rijksoverheid
Het dringende advies vanuit de Rijksoverheid is om tot half januari 2021 geen reizen te maken en thuis te blijven. Alleen strikt noodzakelijke reizen kunnen nog door gaan. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Oostenrijk
Voor Oostenrijk geldt een oranje reisadvies, vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus en de plaatselijke maatregelen. Daarbij geldt dat door de aanslag op 2 november de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te zijn. Toeristische overnachtingen zijn in Oostenrijk niet toegestaan en cafe’s en restaurants zijn gesloten. Daarnaast moet u in de openbare ruimtes een mondmasker dragen.

Oranje gebied
Als u reist of verblijft in een gebied waarvoor een oranje reisadvies is afgegeven, geldt dat veel verzekeringsmaatschappijen dekking uitsluiten. Bij thuiskomst wordt u dringend verzocht om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Duitsland
Ook in Duitsland geldt dat toeristische overnachtingen niet zijn toegestaan tot ten minste 30 november. Bovendien moet u bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen tonen niet ouder dan 48 uur.  

Conclusie
Het wordt dringend afgeraden om naar Oostenrijk te reizen en daar te verblijven. Toeristische overnachtingen zijn in Duitsland en Oostenrijk niet toegestaan. Ik raad u aan om gehoor te geven aan deze adviezen en niet naar Oostenrijk af te reizen.

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn aan verandering onderhevig. Raadpleeg in ieder geval kort voor vertrek onze reiswijzer en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.