Portugal naar Nederland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 november 2020

Wij verblijven momenteel in Portugal, graag zouden we Volgende week terug naar Nederland gaan, met 1 overnachting in Spanje en 1 overnachting in Frankrijk. Is dit mogelijk en hebben we nog aanvullende papieren nodig?

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U verblijft momenteel in Portugal en wilt terugreizen naar Nederland. U hebt voornemens om een tussenstop met overnachting te maken in zowel Spanje als Frankrijk. U wilt graag weten of dit gelet op de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus mogelijk is. Ook wilt u graag weten of u bepaalde documentatie nodig heeft tijdens de reis.

Spanje
In Spanje geldt de noodtoestand en is een avondklok ingesteld tussen 23.00 en 06.00 uur. Er geldt het dringende advies om zo weinig mogelijk tussenstops te maken en de snelweg zo min mogelijk te verlaten. Een overnachting in een hotel of op een camping is mogelijk. Let op, informeer vooraf of en onder welke voorwaarden u terecht kunt bij de accommodatie van uw keuze. De lokale overheden kunnen de avondklok onverwachts aanpassen of aanvullende maatregelen treffen.  

Frankrijk
In Frankrijk geldt vanaf 30 oktober voor een periode van 4 weken een lockdown. Reizen naar Frankrijk zijn niet toegestaan. Ook binnen Frankrijk mag men zich niet verplaatsen, tenzij het een noodzakelijke reis betreft. In dat geval moet men een vooraf ingevuld formulier bij zich dragen waarop de reden voor de verplaatsing wordt vermeld. Voor doorreizen naar het land waar men domicilie geldt een uitzondering en is het formulier niet nodig. Hiervoor geldt: doe dit met zo min mogelijk tussenstops. Hotels en campings zijn open, maar er gelden restricties. Zorg er dus voor dat u vooraf de tussenstop hebt besproken met de accommodatie en dat u daar terecht kunt.

Oranje gebied
Als u reist of verblijft in een gebied waarvoor een oranje reisadvies is afgegeven, geldt dat veel verzekeringsmaatschappijen dekking uitsluiten. Bij thuiskomst wordt u dringend verzocht om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Conclusie
Volgens onze informatie kunt u op dit moment naar Nederland terugreizen en heeft u geen aanvullende documentatie nodig. Doe dit met een minimaal aantal tussenstops en informeer en reserveer vooraf bij de accommodatie waar u gebruik van wenst te maken. Niet noodzakelijke reizen zijn niet toegestaan, volg de lokale maatregel op en verblijf niet langer dan noodzakelijk in of bij de accommodatie.

Bereid uw reis goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd ten minste de Nederlandse coronaregels op. Als de lokale regels strenger zijn dan de Nederlandse dan dient u die maatregelen op te volgen.

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn aan verandering onderhevig. Raadpleeg kort voor vertrek onze reiswijzer en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.