Met vier personen uit twee huishoudens op vakantie in Nederland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 04 november 2020

Wij willen met vier personen uit twee huishoudens op vakantie in een huisje in Nederland. Mag dat en mogen wij dan ook daar met z'n vieren fietsen of wandelen?

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag met in totaal vier personen naar een vakantiehuisje in Nederland. U wilt graag weten of dit is toegestaan met inachtneming van de huidige maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Ook wilt u graag weten of u tijdens dit verblijf met deze groep mag fietsen en/of wandelen in de omgeving.

Maatregelen vanaf 4 november
De hoofdregel die geldt voor reizen in Nederland is vanaf 4 oktober tot in ieder geval 18 november 2020: blijf thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Als u toch op vakantie gaat is het advies om zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven.

Thuis en hieronder moet ook het vakantieadres worden begrepen ontvangt u maximaal 2 personen per dag. Buiten het vakantieadres geldt dat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens mag bestaan.

Algemene maatregelen
Naast deze tijdelijke strengere maatregelen gelden de algemene maatregelen: houd 1.5 meter afstand, draag een mondmasker, vermijd drukte en was regelmatig uw handen.

Conclusie
Hoewel het advies is om thuis te blijven is het mogelijk om met het door u genoemde reisgezelschap op een vakantieadres te verblijven, het advies is in dat geval om zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven. Met het reisgezelschap fietsen of wandelen is niet toegestaan. Een groep bestaat maximaal uit 2 personen van verschillende huishoudens. Hoewel erg ongezellig zou u ervoor kunnen kiezen bij de activiteiten steeds één persoon op het vakantieadres te laten verblijven

Ik raad u aan om de vakantieplannen in ieder geval uit te stellen tot 18 november. Als het kabinet dan besluit om, zoals aangekondigd, de verzwarende maatregelen weer in te trekken, kunt u mogelijk wel met het gezelschap op reis in eigen land en gezamenlijk activiteiten ondernemen.

De situatie rondom het coronavirus is erg veranderlijk, ook in eigen land. Raadpleeg voor vertrek in ieder geval onze reiswijzer voor Nederland en de informatie van de Rijksoverheid.