Kan ik een skivakantie boeken naar Oostenrijk dit voorjaar, ook al geldt er nu een negatief reisadvies? Wat zijn de risico’s?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 november 2020

Zoals zovelen, willen wij graag in het voorjaar naar Oostenrijk op wintersport. Kunnen wij nu boeken, ook al geldt er op dit moment een oranje reisadvies. En wat zijn de risico's die wij lopen? 

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt een skivakantie boeken naar Oostenrijk dit voorjaar. U vraagt of dat kan, ondanks dat er voor Oostenrijk een negatief reisadvies (code oranje) geldt.

Ook al kunt u op dit moment boeken, het is niet te voorspellen hoe de situatie dit voorjaar zal zijn. Momenteel geldt het dringende advies van de Nederlandse overheid om in elk geval tot half maart 2021 geen (vakantie)reis naar het buitenland te maken. Het is dus onzeker of uw reis in het voorjaar kan doorgaan. En als het niet doorgaat, is de kans aanwezig dat u (een deel van) uw geld kwijt bent.

U heeft niet alleen te maken met het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook met de maatregelen die het land zelf, in dit geval Oostenrijk, stelt. Houdt daarom de ANWB Reiswijzer en de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. 

Risico’s
Mocht u nu een reis boeken voor in het voorjaar, dan moet u in elk geval rekening houden met het volgende.

Als u nu een vakantie boekt, kan de vakantie wel eens niet door kan gaan vanwege het geldende reisadvies of de inreisbeperkingen, bijvoorbeeld omdat de vereiste COVID-19 test positief is of dat u bij aankomst in het land positief getest wordt. In dat laatste geval is het mogelijk dat men in het vakantieland quarantaine  moet in een door het betreffende land aangewezen hotel.

U moet er ook rekening mee houden dat er lokale coronamaatregelen gelden en er voorzieningen gesloten zijn of beperkt toegankelijk (zoals restaurants, cafés, skipistes etc.). De lokale coronamaatregelen vindt u op de ANWB Reiswijzer.

Wilt u toch een vakantie naar het buitenland boeken, lees dan eerst de algemene voorwaarden van de reisorganisatie en ga na wat hun annuleringsvoorwaarden zijn. Boekt u geen pakketreis, maar vervoer en accommodatie apart, lees dan ook eerst de algemene voorwaarden. Zo weet u waar u aan toe bent, en welke financiële gevolgen het voor u heeft, als u toch moet annuleren.

Corona of niet, het is altijd verstandig om een annulerings- of reisverzekering af te sluiten. Maar ga,  voordat u een vakantie boekt, na of uw annulerings- en/of reisverzekering dekking biedt in verband met het coronavirus.  Check ook de dekking van uw ziektekostenverzekering voor het geval u langer moet blijven of u juist eerder naar huis moet.

Gaat u op vakantie met eigen vervoer dan is er het risico dat pechhulp niet of beperkt mogelijk is.

Houd tevens rekening met eventuele thuisquarantaine na uw vakantie.

Kortom: als u boekt, kleven daar wel risico’s aan.