Kan ANWB pleiten voor open houden grenzen in coronatijd?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 01 oktober 2020

Ik hou me keurig aan de Corona regels en heb afgelopen zomer niet gefeest. Nu staan de herfst- en kerstvakantie voor de deur en die gaan mogelijk niet door. Enkele specialisten van het Erasmus MC speculeerden daarop. Dat zou heel zuur zijn, juist een gezinsvakantie. Wandelen in de bossen in Noord Frankrijk en een gehuurd huisje in een dorp. We gaan niets bijzonders doen. Hopelijk pleit u er voor dat dat moet kunnen.

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt ons te pleiten voor behoud van open grenzen voor gezinsreizen relatief dicht bij huis.

We kunnen ons voorstellen dat het heel zuur voor u en uw gezin is nu de vakantie voor de deur staat. Maar helaas kan de ANWB niet voor u regelen dat zoveel mogelijk grenzen open blijven, hoe graag we dat voor iedereen zouden willen. Veel landen zijn of gaan op oranje. De situatie is momenteel zo veranderlijk en dynamisch dat landen heel snel van kleur veranderen. Maar dat kan ook positief zijn zoals onlangs een regio in Portugal die weer bereisbaar is.  

Niet alleen de situatie en het oordeel van Nederland is bepalend maar ook de cijfers uit Frankrijk. Over de beoordeling van de weekcijfers denken Nederland en Frankrijk op gelijke wijze, d.w.z. een rood advies wordt ingegeven door overschrijding van aantal besmettingen per 100.000, de ontwikkeling erin, en het aantal testen, het tijdig en kwalitatief goed opleveren van deze cijfers.

Wat kunnen we wel doen?
De ANWB informeert haar leden via de ANWB Reiswijzer over de maatregelen die ieder land neemt om het Coronavirus te bestrijden zonder oordeel. Niettemin pleiten we los van de Reiswijzer wel voor het wegnemen van zoveel mogelijk hobbels voor het reizen indien toegestaan. Dat kan inhouden het vereenvoudigen en beschikbaar maken van de voorgeschreven formulieren (voor transit of verplichte registratie bij binnenkomst) en de beschikbaarheid van verplichte testen.