Doorreis Frankrijk naar Spanje

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 december 2020

Kan ik na 15 december 2020 vanuit Nederland door Frankrijk naar Spanje reizen (naar vaste standplaats op camping)? 
 

Antwoord van Lisette

ANWB Expert
U vraagt of u door Frankrijk naar uw vaste staanplaats op de camping in Spanje mag reizen.

Advies Rijksoverheid
De Rijksoverheid raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot medio maart dringend af. Alleen voor strikt noodzakelijke reizen wordt een uitzondering gemaakt. Vakantiereizen, familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

Reizen door Frankrijk
Als u besluit om naar Spanje te reizen, is het is mogelijk om door Frankrijk te reizen, maar met zo min mogelijk tussenstops. Er geldt in Frankrijk wel een avondklok. Dit betekent dat men van 20.00 uur tot 6.00 uur moet binnenblijven. Als u toch op reis gaat gedurende de avondklok moet u uw verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een verklaring en eventuele bewijsstukken voor de aangegeven noodzakelijke reden. Dit formulier moet u ook bij u te dragen als u reist van of naar Frankrijk. Verder moet u een schriftelijke verklaring op erewoord dat u geen aan Covid-19 gerelateerde symptomen vertoont, bij u hebben, als u van/naar Frankrijk reist. U kunt de formulieren vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spanje
Net als voor Frankrijk geldt voor Spanje een oranje reisadvies. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok van 23:00 uur tot 6:00 uur. Autonome regio's hebben de bevoegdheid om aanvullende maatregelen te nemen. Geldende maatregelen kunnen dus verschillen per regio. Welke precies op uw plaats van bestemming gelden kunt u het beste navragen op de camping. Meer informatie over de coronamaatregelen in Spanje vindt u in de ANWB Reiswijzer

Risico's
Als u reist of verblijft in een land waarvoor een oranje reisadvies is afgegeven, geldt dat veel verzekeringsmaatschappijen dekking uitsluiten. Ga dit na bij uw verzekeraar. Verder kan het reizen naar een oranje gebied gevolgen hebben voor pechhulp aan uw voertuig. Tot slot wordt u bij thuiskomst in Nederland dringend verzocht om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Ten slotte
De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kunnen snel veranderen en aangescherpt worden. Raadpleeg in ieder geval kort voor vertrek de ANWB Reiswijzer. U vindt daar ook een link naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.