Doorreis Frankrijk

Vraag gesteld door J. van Stapele op 07 januari 2021

Wij overwinteren normaal gesproken in Spanje , we zijn nu terug in Nederland en hebben de caravan in Spanje laten staan op een staanplaats die wij maandelijks moeten betalen !
Onze vraag is ; Mogen we door Frankrijk terug rijden naar Spanje en wat voor een formulieren hebben we nodig voor deze doorreis ?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

 

U wilt naar Spanje en wilt weten welke formulieren u nodig heeft voor de doorreis door Frankrijk.


Frankijk
Doorreizen wordt door de Franse regering alleen toegestaan voor essentiële redenen, niet voor toeristische doeleinden.

Op de ANWB Reiswijzer  kunt u lezen welke formulieren u nodig heeft. U moet een schriftelijke verklaring bij u hebben en eventuele bewijsstukken voor de aangegeven noodzakelijke reden. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reden. En verder moet u een schriftelijke verklaring van erewoord dat u geen aan Covid-19 gerelateerde symptomen vertoont bij u hebben als u van/naar Frankrijk reist. 

Het feit dat u maandelijks stageld moet betalen voor uw caravan valt niet onder een essentiële reis. U bent daarin afhankelijk van de interpretatie van de regels en de eventuele coulance van de betreffende handhaver.  

Spanje
Er geldt ook voor Spanje nog steeds een oranje reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. De Spaanse landsgrenzen zijn wel geopend. Wel zijn momenteel veel autonome regio’s, (deel)gebieden en steden afgesloten voor niet-noodzakelijk in- en uitreizend verkeer. Houdt daarom het nieuws en de ontwikkelingen goed in de gaten. Doorreizend verkeer wordt over het algemeen toegelaten, met enkele uitzonderingen. Het klemmende advies vanuit de Spaanse autoriteiten is om (schriftelijk) bewijs te kunnen tonen om de noodzaak – ook voor doorreis – aan te geven. Het kan zo zijn dat u de toegang tot een gebied kan worden ontzegd, indien de handhaver uw reden tot reizen niet gegrond acht. Daarmee voorkomt u mogelijke hoge boetes en vervelende situaties.