Voorwaarden cruisereis

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 december 2019

Ik heb een offerte gekregen van reisbureau. Ik vind hun voorwaarden wat typisch. Zij zeggen als ik geen pakketreis afneem, ik dan bepaalde rechten verspeel. Ook als ik wel een pakketreis zou nemen heb ik slechts enkele rechten. Klopt dit?


Hoe kan ik mij evt. wel voor problemen op reisdoel verzekeren? Ik ben wsl. van plan zelf met de trein van Groningen naar Kiel te reizen, evt. verdere transfer evt. via de reisorganisatie, indien mogelijk of regel ik ook zelf

Uw voordeel bij een pakketcruise:
Uiteraard maken wij graag uw cruisereis volledig op maat. Zo verzorgen wij voor u eventuele hotelovernachting(en), transfers, autohuur en de vluchten naar de cruisehaven. Kiest u ervoor om alle segmenten via ons te reserveren, dan heeft u recht.


Verspeel uw rechten dus niet!
Indien u overige services (hotel en/of vlucht) bij verschillende partijen inkoopt, verspeelt u uw rechten als het gaat om calamiteiten zoals: Zo kunt u rekenen op hulp van de reisorganisatie conform voorwaarden ANVR branche organisatie bij: Vertraging / problemen vliegreis; Calamiteiten aswolk, storm; Problemen op uw reisdoel; Ziekte/annuleren etc..

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Het klopt. Wanneer u een pakketreis boekt, dan zijn er inderdaad een aantal voordelen vergeleken met het zelf boeken van reisonderdelen.
 
Een pakketreis is een reis die bestaat uit ten minste twee van de volgende onderdelen: een vlucht, hotel (accommodatie), autohuur of een toeristische dienst, zoals een excursie.
Wanneer de reis niet overeenkomstig uw verwachtingen verloopt, is de reisorganisator aansprakelijkheid, ook  als één van de andere dienstverleners -bijvoorbeeld de luchtvaarmaatschapij- verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld als  uw vlucht is vertraagd, of het hotel is overboekt. De reisorganisator moet dan een oplossing bieden.

Een ander voordeel is dat wanneer de reisorganisator failliet is, u een beroep kunt doen op het Garantiefonds Reisgelden. U krijgt dan de vooruitbetaalde reissom terugbetaald of als u al op vakantie bent, wordt naar een vervangende oplossing gezocht. In geval van een calamiteit, bosbrand of vulkaanuitbarsting, is er het Calamateitenfonds. Wanneer een calamiteit zich voordoet, wordt u gerepatrieerd of kunt u de reis kosteloos annuleren en krijgt u de al betaalde reissom terug.

Wanneer u zelf lossen reisdiensten boekt bij de luchtvaartmaatschappij of u huurt ter plaatse een auto, dan heeft u deze rechten niet. Als bijvoorbeeld het hotel is overboekt, moet u zelf een alternatief hotel vinden en eventueel de vooruitbetaalde overnachting(en) zien terug te krijgen.
 
Voor ziekte of annuleringen moet u een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. Dit valt in beginsel niet onder de aansprakelijkheid van de reisorganisator.

Op onze website kunt u meer lezen over het boeken van een pakketreis.