Wat te doen zonder rijbewijs?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 juli 2019

Mijn portemonnee, met daarin mijn rijbewijs lijkt van de aardbodem te zijn weggevaagd. Mijn bankpasjes heb ik al laten blokkeren en vandaag ben ik naar de Franse politie geweest. Die zei een mondiale melding te zullen gaan doen van de vermissing. Als het nodig zou zijn, zou ik de naam van het politiebureau en zijn naam kunnen noemen en volgens hem zou dat voldoende zijn.

Aanstaande zaterdag gaan we naar Duitsland voor 1 overnachting en de dag erna via België naar Nederland. Klopt het dat de vermelding voldoende zou zijn bij een aanrijding of aanhouding? Ik heb een papier gevraagd met daarop de naam van het politiebureau en de naam van de betreffende politieagent. Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik kon er op internet niet veel over vinden.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U bent uw portemonnee, met daarin uw rijbewijs kwijtgeraakt in Frankrijk. U bent naar de Franse politie gegaan om aangifte te doen. Deze zegde u toe een mondiale melding te gaan doen van de vermissing en heeft u zijn naam en de naam van het politiebureau gegeven, zodat er zonodig navraag kan worden gedaan.

U bent van plan via Duitsland en België naar Nederland te rijden en u vraagt zich af of de vermelding voldoende zal zijn bij een aanhouding of aanrijding.

Wat vervelend voor u dat u uw portemonnee en rijbewijs kwijt bent.
Als u in Nederland terug bent, kunt u bij de gemeente een verklaring invullen en meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs kwijt en rijden
Officieel mag u niet rijden totdat u weer over een rijbewijs beschikt. Als u wordt aangehouden en u kunt het rijbewijs niet tonen dan riskeert u een boete. Of de gegevens van de Franse agent voldoende zijn, is niet met zekerheid te zeggen. Dit is vaak afhankelijk van de agent met wie u te maken heeft. Is er nog een andere chauffeur in uw gezelschap? Dan is het misschien een optie om deze persoon te laten rijden.

Autoverzekering
Het merendeel van de verzekeraars biedt dekking als u uw rijbewijs tijdelijk niet kunt tonen, omdat deze vermist is. Het bewijs van aangifte is meestal voldoende.