Tolheffing in Noorwegen met huurauto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 juli 2019

Wij gaan met een huurauto naar Noorwegen. Inmiddels ben ik erachter dat ik deze auto moet aanmelden via EPC zodat de factuur niet naar de autoverhuurder gaat maar naar onszelf. Dat wil ik graag, omdat ik inmiddels weet hoe hoog de administratiekosten van de verhuurder zijn.
Ik heb een paar vragen:
1. Kan ik de auto 1 dag voor vertrek aanmelden - ben ik dan op tijd? (reden; eerder weet ik het kenteken niet)
2. Kun je ook nog direct bij de tolpoortjes betalen of kan dat helemaal niet meer?
3. Volstaat het als ik zelf de auto aanmeld of moet de verhuurder dat doen?
4. Als ik de routeplanner gebruik en 'vermijd tolwegen' doe, krijg ik veelal dezelfde routes die ik al had gevonden. Kan ik daaruit concluderen dat op die route dan geen tol wordt geheven?

Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en/of een antwoord op weet.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U kunt alle ons bekende info hierover vinden op deze pagina

Hier staat ook de informatie over het betalen, maar ik begrijp dat u zich daarvoor al hebt aangemeld?
Inderdaad het kenteken dan nog toevoegen als u dat weet.

Ik zou e.e.a. nog even overleggen bij aankomst bij het verhuurbedrijf, maar u moet in principe de tolgelden betalen, dus ik neem aan dat zij dat aan u verder overlaten (is meestal zo).

Huurauto

  • Bij het huren van een auto in Noorwegen is het verstandig bij de verhuurder te informeren of het voertuig is aangemeld voor betaling bij de tolstations.
  • Wanneer dit niet het geval is, zal de rekening voor de tol gestuurd worden naar de autoverhuurder, die deze vervolgens weer doorstuurt naar de huurder van de auto. Vaak worden hierbij administratiekosten in rekening gebracht.
  • Om dat te voorkomen kan de huurauto aangemeld worden op epcplc.com/rental voor tolbetaling met creditcard (Visitor's Payment), onder opgave van het kenteken van de huurauto en de huurperiode.