Zijn na de winter winterbanden in Duitsland verplicht bij slechte weersomstandigheden?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 mei 2019

Vorige week was er op de Duitse snelweg een grote kettingbotsing t.g.v. een grote hagelbui. In deze tijd van het jaar zijn de winterbanden al vervangen door de zomerbanden. Als je in de zomer met zomerbanden in zo'n hagelbui terechtkomt en je krijgt een ongeluk: wat zijn dan de verzekeringstechnische gevolgen? Mede omdat: als je in Duitsland in de winter geen winterbanden hebt en je betrokken raakt bij een ongeval, er dan geen dekking van de verzekering is.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten of het rijden met zomerbanden in een hagelbui gevolgen heeft voor de verzekeringen en de aansprakelijkheid.
 
Volgens art. 2 lid 3a van de Strassenverkehrordnung, het Duitse Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, zijn winterbanden verplicht in geval van ijs, sneeuwmodder, ijzel of bevroren ijs (Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eisglätte oder Reifglätte). Of een hagelbui ook hieronder valt, is ons niet helemaal duidelijk. Wij hebben dit nagevraagd bij de Duitse zusterclub.
 
Voor de WA-motorrijtuigenverzekering heeft het gebruik van zomerbanden in dit soort winterse omstandigheden gevolgen. Als het gebruik van zomerbanden heeft bijgedragen aan het ontstaan van een ongeval of de schade, kan dit leiden tot (een perscentage van) eigen schuld van het slachtoffer. Door in die omstandigheden op zomerbanden te blijven rijden, is het risico op een ongeval groter.
Welke de gevolgen voor de (casco)verzekering zijn, kunt u moeten nalezen in de polisvoorwaarden.
 
De boete voor het rijden op zomerbanden, terwijl winterbanden verplicht waren, bedraagt ten minste € 60.