Wat mag de breedte zijn van de dakdragers in Duitsland en in Oostenrijk?

Vraag gesteld door A. Stauber op 13 mei 2019

Wat is of mag de breedte zijn van de dakdragers in Duitsland en in Oostenrijk? Onze auto (golf sportsvan) is 180cm breed en inclusief spiegels 220cm breed.
18 mei vertrekken voor een kanovakantie op de Naab in Duitsland, wij verblijven op de ANWB camping in Pielenhofen. Na 5 dagen rijden wij door naar de anwb camping van Gruber aan de Faakersee in Oostenrijk. wij vervoeren een tweetal open kano's (type canadees).

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de breedte mag zijn van de dakdragers op uw Volkswagen Golf Sportsvan.

De dakdragers voor een Volkswagen Sportsvan zijn ongeveer 110 cm. Voor wat betreft de lading vindt u alle informatie op onze landeninformatie.Tevens vindt u hier veel nuttige tips per land.

Voor Duitsland:

Lading

  • Lading mag aan de voorzijde van een voertuig niet uitsteken.
  • Aan de achterzijde mag de lading maximaal 1,50 m uitsteken, maar wanneer de lading over een afstand van minder dan 100 km wordt vervoerd, mag deze maximaal 3 m uitsteken.
  • Wanneer de lading meer dan 1 m naar achteren uitsteekt, moet een helrode vlag van 30 x 30 cm (aangebracht op een dwarsstang) of een helrood schild van 30 x 30 cm gevoerd worden. In het donker moet bovendien aan het uiterste uiteinde van de lading een achterlicht en een reflector worden aangebracht.
  • In de breedte mag de lading maximaal 40 cm uitsteken, gerekend vanaf de voertuiglichten. Bredere lading moet worden gemarkeerd. De maximale breedte van een voertuig inclusief lading is 2,55 m exclusief spiegels (deze moeten inklapbaar zijn).

En voor Oostenrijk:

Lading

  • Lading die aan de voor- en/of achterkant uitsteekt, moet worden gemarkeerd met een rode doek. Wanneer de lading meer dan 1 m naar voren of achteren uitsteekt, moet deze worden gemarkeerd met een wit markeringsbord van 25 x 40 cm met een 5 cm brede rode reflecterende rand. Lading die meer dan 1 m uitsteekt, moet in het donker en bij slecht zicht worden gemarkeerd met verlichting.
  • De lading mag in de breedte maximaal 20 cm aan beide zijden uitsteken tot een breedte van 2,55 m. Voor het bepalen van de breedte van het voertuig worden de buitenspiegels meegeteld. Zijwaarts uitstekende lading moet worden gemarkeerd.