gratis openbaar vervoer voor 65+ -ers in Boedapest. Nieuw elektronisch pasje ( de RIGO ) voor buitenlandse touristen noodzakelijk?

Vraag gesteld door loretto op 30 mei 2018

We gaan in juni weer naar Boedapest. Mijn vrouw en ik zijn beiden 65+. Dat betekende vorig jaar vrij reizen in openbaar vervoer op vertoon van identiteitskaart of pas. Dat gratis reizen voor 65+ ers geldt nog steeds, maar sinds 1 januari 2018 is er in Boedapest een elektronisch pasje ingevoerd voor het openbaar vervoer, de zogenaamde RIGO. Daarmee moet iedere inwoner van Boedapest reizen. Vorig jaar konden we volstaan met het tonen van ons identiteitsbewijs. Nu komt de concrete vraag: kunnen wij als 65+ -ers ook dit jaar volstaan met het tonen van onze identiteitskaart of ons paspoort of moeten we per se zo'n RIGO aanschaffen? Dat laatste zou erg lastig zijn, daar kunnen na aankomst zo een paar weken over heen gaan. Ik kan het nergens vinden. We willen in ieder geval boetes vermijden, die zijn daar niet mals! Ik heb zojuist gesproken met uw medewerker, Arno van de Meeberg, maar ook hij kon geen info vinden. Kunt u ons helpen, alstublieft?
Hartelijk dank!
Frans Lauret

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Ik kan nergens vinden dat de regelementen voor 65-plussers zijn veranderd. Ik lees alleen hier dat er een test loopt met de invoering van de RIGO pas. Ik kan niets vinden over het gebruik van de RIGO pas voor 65 plussers. Ik zou het bij aankomst gelijk even navragen bij een informatiepunt van het openbaar vervoer.
Wij publiceren nog steeds dit:
'EU-burgers jonger van 6 en ouder dan 65 kunnen in Boedapest gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (identiteitsbewijs meenemen).'