Boete in Italië

Vraag gesteld door Rosdorffthomas op 13 februari 2019

In de zomer van 2015 ben ik in Italië, bij Venetië kennelijk 3 keer binnen een half uur beboet.omdat ik te hard heb gereden. Ik heb daarvan een schrijven ontvangen destijds in het Italiaans waar ik helemaal niets van begreep. Ik herkende mijn kenteken en een tijdstip. Maar ik zag geen bedrag en ook niet waar ik eventueel zou kunnen betalen,.als ik het eens zou zijn met de boetes. De boetes kwamen rechtstreeks van de politie in Venetië. Ik heb daar heen gebeld destijds om om opheldering te vragen. Hoe kon ik in zo'n korte tijd 3x geflitst zijn op dezelfde plek. En tevens geprobeerd duidelijk te.maken dat ik de brief niet snapte. Taaltechnisch was er een probleem en we kwamen er niet uit.

Ik heb toen advies ingewonnen bij de anwb en die gaven aan af te wachten en we de boetes nu niet konden betalen omdat ik immers geen bedrag had en geen rekeningnummer of zo. Ik heb er nooit meer wat van gehoord tot.aan het begin van dit jaar, toen kreeg ik via een emo.nivi ofzo de drie boetes nogmaals opgestuurd, met het verzoek het bedrag van bij elkaar bijna 900 euro zsm over te maken, 3 jaar na dato. In.mijn digitale dossier zie.ik alleen die brief in het Italiaans van 3.jaar geleden en de recente brieven.

Tevens zitten er 3 foto's van mijn auto die precies hetzelfde zijn. Ik heb diverse mailtjes gestuurd naar het Nederlandse bedrijf. Maar zij geven steeds aan dat ik.destijds bezwaar had moeten aantekenen, wat ik in mijn ogen gedaan heb maar niet wist waartegen aangezien dat vanuit de brief absoluut niet duidelijk werd. Bijkomend probleem.is is dat de boetes op naam staan van mijn ex waar ik al 2 jaar geen contact mee heb en ook de auto staat niet meer op haar naam en is zij niet meer woonachtig op dit adres. Ik wil graag weten hoe ik dit op kan lossen, wat er gebeurd als ik niet betaal en of de Italiaanse overheid of het CJIB als ze deze zaak overdragen mij iets kan maken terwijl de boetes helemaal niet eens op mijn naam staan. En wat dat eventueel kan betekenen voor mijn ex.

Ik hoor graag van u, vriendelijke groet!

Antwoord van Marika

ANWB Expert

In de zomer van 2015 bent u in Italië geweest. Daar hebt u kennelijk 3 keer beboet binnen een half uur. Destijds hebt u contact proberen te leggen met de verantwoordelijke instantie maar vanwege de taalbarrière bent u niets wijzer geworden. 3 jaar later ontvangt u via EMO (NIVI Credits) nogmaals de boetes met het verzoek om te betalen. U hebt contact opgenomen en u krijgt te horen dat u ver moet gaan tot betalen en dat u anders in bezwaar had moeten gaan. Tevens staan de boetes op naam van uw ex die niet meer op uw adres woont.

In Italië worden verkeersboetes verstuurd door verschillende instanties, zoals de gemeentepolitie of verkeerspolitie. Vaak wordt de inning van de boete uit handen gegeven aan een incassobureau zoals het EMO (European Municipality Outsourcing).
Het EMO stuurt allereerst een verzoek tot betaling. Dat is niet de officiële bekeuring, maar een brief waarin wordt aangegeven om welke overtreding en welk bedrag het gaat.

Betaalt u de boete binnen 20 dagen na ontvangst, dan krijgt u 30% korting. Betaalt u niet, dan volgt de officiële bekeuring (proces-verbaal). Deze wordt over het algemeen aangetekend verzonden. Betaalt u die binnen 5 dagen, dan krijgt u 30% korting.
Mocht u het niet eens zijn met de (officiële) boete (en een bezwaar grond hebben) dat kunt u bezwaar maken. Tegen het verzoek tot betaling van het EMO valt geen officieel bezwaar te maken. U kunt wel telefonisch contact met hen opnemen als u een gegrond bezwaar heeft en dit met hen bespreken. Dat leidt er soms toe dat zij de boete kwijtschelden. (Contactgegevens EMO (NIVI Credits: Telefoonnummer +39 055 344 0379 internet: www.emo.nivi.it).

Wat betreft de naam van uw ex. In Italië wordt niet, net zoals in Nederland, automatisch de kentekenhouder beboet. Daar wordt gekeken naar wie de bestuurder was ten tijde van het begaan van de overtreding. Als u dus thuis een boete hebt ontvangen (met strafpunten) dan moet u aan de betreffende instantie altijd de gegevens verstrekken over de bestuurder. Als u dat niet doet leidt dat tot een hogere boete. Mocht uw ex dus ook de bestuurder zijn geweest destijds. Dan geldt de boete dus voor haar.
 
Meer informatie over een verkeersboete uit Italië vindt u op onze website.