Vertraging vliegtuig

Vraag gesteld door Rien Bosch op 26 oktober 2016

Mijn vliegtuig moest vanwege mist op het vliegveld uitwijken naar een vliegveld 150 kilometer verder. Daardoor was ik 5 uur later (na een bustocht) op het bedoelde vliegveld.
Kan ik aanspraak maken op een schadevergoeding van de vliegtuigmaatschappij?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vanwege mist moest uw vlucht uitwijken naar een vliegveld 150 km verderop. Hierdoor heeft u uiteindelijk 5 uur vertraging opgelopen. U vraagt of u nu aanspraak kunt maken een financiële compensatie op grond van de Europese Verordening 261/2004.

U kunt een beroep te doen op de Europese Verordening wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een EU-luchthaven, of
  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een luchthaven buiten de EU naar een EU-luchthaven, maar dan alleen bij een vlucht met een maatschappij die in de EU zijn hoofdvestiging heeft
  • een geldig ticket
  • een bevestigde boeking
  • tijdig ingecheckt

    Voldoet u niet aan bovenstaande eisen? Dan is het helaas niet mogelijk om een beroep doen op de Europese Verordening.

Overmacht
Als de vertraging een gevolg is van overmacht, is er geen recht op een financiële compensatie. Van overmacht is sprake als de vertraging ontstaat door situaties waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen bijvoorbeeld bij een orkaan, dichte mist, aswolk van een vulkaan of oorlog. Je hebt dan alleen recht op verzorging (eten/drinken, evt. hotelovernachting) en niet op een financiële compensatie.

Conclusie; nu er sprake was van mist waardoor het vliegtuig noodgedwongen moest uitwijken, acht ik de kans op een financiële compensatie op grond van de Europese Verordening kansloos. De luchtvaartmaatschappij kan zich immers met succes op overmacht beroepen.

Meer informatie over vertraging van een vlucht vindt u op onze website.