kan ik de extra kosten voor autohuur verhalen op het reisbureau?

Vraag gesteld door BasN op 19 augustus 2016

In NL via een online reisbureau een autorondreis naar de USA geboekt. Alles van te voren betaald. De autohuur zou incl. one-way kosten zijn. Bij ophalen van de auto bleek dat de one-way kosten door de verhuurder wel aan mij in rekening zou worden gebracht, dit stond volgens hen niet op het boekingsformulier.

Na e-mail contact vanuit de USA met het reisbureau bleek dat het reisbureau mij deze kosten (geschat op 133,45 dollar) zou terugbetalen.

Bij het inleveren van de auto bleek dat er 300,47 dollar van mijn creditcard afgeschreven zou worden. Op mijn vraag wat voor soort kosten dit waren, verwees men mij naar het contract. Ik had bij het ophalen er goed op gelet dat ik geen extra verzekeringen, geen extra bestuurder, geen tol-kastje had geaccepteerd. Ook heb ik bij het inleveren de auto weer volgetankt ingeleverd. Dat kunnen de extra kosten niet zijn. Ik tast volledig in het duister welke extra kosten ik nu heb moeten betalen.

Mijn vraag is nu: is het reisbureau aansprakelijk voor deze onduidelijke extra kosten of heb ik een conflict met de autoverhuurder in de USA?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een NEderlandse reisorganisator een autorondreis geboekt. Ondanks dat u de auto schadevrij heeft ingereden, tank vol zat en u geen aanvullende verzekeringen etc had afgesloten, werd er toch $ 300 van uw creditcard afgeschreven. U vraagt zich af of de reisorganisator aansprakelijk is voor deze extra kosten of dat u u een geschil heeft met de autoverhuurder in de VS.

De reisorganisator is aansprakelijk voor al de door haar ingeschakelde hulppersonen, incluis de autoverhuurder. Nu onduidelijk is wat de grondslag is voor deze extra berekende kosten, kan niet a priori worden gesteld dat de reisorganisator aansprakelijk is. Wel zou de reisorganisator om opheldering kunnen vragen bij de autoverhuurder.

Voorts kunt u contact opnemen met uw creditcardmaatschappij om het afgeschreven bedrag te betwisten.