Naar artikel

Is het toegestaan dat we als enige gasten alleen in een hotel overnachten?

Vraag gesteld door AMT op 2 september 2015

We hadden afgelopen weekend een hotel geboekt met 10 kamers. De laatste nacht bleken we de enige bezoekers te zijn die er overnachten. Nu brak het noodweer van zondag op maandag uit en bleek dat er niemand aanwezig was in het hotel. De eigenaar woont een half uur rijden ervandaan en er was ons niet verteld dat we die nacht alleen zouden slapen in het grote gebouw. Het was echt angstig met het onweer en zware regen en storm, want onze slaapkamer bevond zich op de 2e etage met veel trappen, onder een grote eikenboom. Is het toegestaan dat je zonder mededeling alleen in het hotel verblijft, zonder 06-nummer of zo van de eigenaar, bij calamiteiten? Brandtrappen en alarm waren wel aanwezig, maar als je niet weet dat je er alleen slaapt, vinden we niet kunnen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een hotel geboekt waar geen andere gasten verbleven. Het was zeer slecht weer en ook van het hotel was niemand aanwezig.

Het komt vaak voor dat er 's nachts niemand van het hotel zelf aanwezig is. Daar is ook geen verplichting toe. Het zou wel aan te bevelen zijn een noodnummer achter te laten voor het geval zich problemen voordoen. Hoewel ook dit niet wettelijk is geregeld zou u dat wel mogen verwachten van een hoteleigenaar.***

Reactie van Rob_57:

Zoiets is ons gebeurt op een camping.
'S avonds brak er een flinke bosbrand uit bovenop de berg boven onze camping.
De toegangsweg en ook vluchtweg van de camping liep door de brand.
Bij zo'n calamiteit verwacht je enige coördinatie van de campingbeheerder.
Deze bleek niet aanwezig en het mobiele nummer dat bij de receptie stond vermeld voor noodgevallen bleek onbereikbaar. Gelukkig was 112 wel bereikbaar en werd de brand snel geblust.
De volgende dag over geklaagd, daarna bleef er altijd een beheerder ook snachts op de camping.