Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

143 expert vragen

 1. Wat mag de breedte zijn van de dakdragers in Duitsland en in Oostenrijk?

  Gevraagd op 13 mei 2019

  Wat is of mag de breedte zijn van de dakdragers in Duitsland en in Oostenrijk? Onze auto (golf sportsvan) is 180cm breed en inclusief spiegels 220cm breed. 18 mei vertrekken voor een kanovakantie op de Naab in Duitsland, wij verblijven op de ANWB camping in Pielenhofen. Na 5 dagen rijden wij door naar de anwb camping van Gruber aan de Faakersee in Oostenrijk. wij vervoeren een tweetal open kano's (type canadees).

 2. Dashcam

  Gevraagd op 13 mei 2019

  1. Een ingeschakelde dashcam waarvan de beelden prive worden gehouden - is dat toegestaan in Oostenrijk? 2. Een uitgeschakelde dashcam is het daarvan in Oostenrijk toegestaan dat deze in de auto aanwezig is (en op welke manier al dan niet)? 3. Welke regels - anders dan in mijn vragen opgesloten - zijn in dit verband nog relevant?

 3. Dashcam gebruik buitenland

  Gevraagd op 07 mei 2019

  In sommige landen is, volgens uw site, gebruik van de dashcam verboden, bijvoorbeeld Oostenrijk en Luxemburg. Het is echter mogelijk een dashcam vast in te laten bouwen in de auto, bijvoorbeeld merk Carcam. Maar moet je die dan uitbouwen, wat volgens mij niet goed kan, als je in Oostenrijk rijdt of is het verwijderen van de SD-kaart voldoende? De dashcam is namelijk wel zichtbaar voor de kenners, dus de politie. En dan natuurlijk de hamvraag: hoe sta je er juridisch in?

 4. Großglockner Hoogalpenstraat

  Gevraagd op 11 april 2019

  Geen idee of ik bij jullie aan het juiste adres ben, maar ik kreeg een signaal ter verbetering van mijn schoonvader. Hij gaat samen met mijn schoonmoeder begin mei naar Oostenrijk met de camper. De reis voert hen over de Großglockner Hoogalpenstraat. Hun website geeft aan dat, onder andere, de ANWB en ADAC korting geven op een ticket voor die tocht. Maar zowel de ANWB site als de winkelmedewerkers op het hoofdkantoor konden daar niets over vinden in de systemen. Kan die eventuele korting geverifieerd worden?

 5. Vakantie busreis stromende regen kapotte ruitenwisser

  Gevraagd op 10 april 2019

  Afgelopen voorjaar was ik met mijn zoon op skivakantie in Oostenrijk (inclusief busreis van en naar Nederland). Op de terugweg gingen de ruitenwissers kapot. We zijn toen gestopt bij een tankstation in Duitsland, maar het lukte de buschauffeurs niet om de ruitenwissers aan de praat te krijgen. De buschauffeurs gaven aan dat wachten op pechhulp te veel vertraging zou opleveren en besloten door te rijden. Toen het weer flink begon te regenen, verzochten passagiers om te wachten bij een tankstation (het zicht was namelijk zeer slecht). De buschauffeurs gaven hier geen gehoor aan en bleven zonder werkende ruitenwissers door de regen rijden. De afstand die nog afgelegd moest worden naar Nederland was zo'n 250 km. Wat had ik op dit moment kunnen doen als passagier? Ik voelde me namelijk niet veilig. Als ik was uitgestapt in Duitsland, had ik dan via mijn verzekering vervangend vervoer kunnen regelen? Had ik de politie kunnen/moeten inlichten? Of had ik gewoon een dutje moeten gaan doen op hoop van zegen?

 6. Aanhangwagen in Oostenrijk

  Gevraagd op 09 april 2019

  Enkele weken geleden reed ik met mijn VW T4 en een aanhangwagen zwaarder dan 750kg door Oostenrijk. Kwam uit Italië binnen over de Brenner. Daar ging ik de autoweg af naar een binnendoor route om te tanken in een dorpje. Op weg weer, werd ik aangehouden door de politie. Deze controleerde uiteraard de nodige gegevens, maar ik kreeg daarbij ook de mededeling dat het verboden was om daar te rijden met mijn aanhangwagen.

 7. Beste route naar Toscane met caravan over Oostenrijk

  Gevraagd op 28 maart 2019

  Wij gaan voor de eerste keer met de caravan op vakantie. Graag willen we de beste route naar Toscane weten via Oostenrijk. Eventuele tips waar we op moeten letten stellen we zeer op prijs.

 8. Kinderzitjes auto Duitsland en Oostenrijk

  Gevraagd op 22 maart 2019

  In Duitsland en Oostenrijk zijn de regels strenger dan in Nederland. Onze dochter van 10, met lengte van 1,40m moet daar wel met kinderzitje in de auto. Moet dat dan een volledige stoel zijn of is een zittingverhoger wettelijk gezien voldoende?

 9. Aansprakelijk stellen

  Gevraagd op 15 maart 2019

  Op het moment zit ik in Oostenrijk. Ik was gisteren onderweg terug met de auto naar Nederland. Onderweg is mijn auto kapot gegaan. Er is een steen, groter dan een voetbal, op de weg terecht gekomen. Deze steen is van de berg naar beneden gevallen. Ik heb deze steen niet meer kunnen ontwijken. Mijn auto is hierdoor kapot gegaan en door de takelservice van de anwb naar de dichtstbijzijnde garage gebracht.

 10. Kosten geldopname Oostenrijk

  Gevraagd op 14 maart 2019

  In Oostenrijk betaal ik bij geldopname rond tussen 1,50 en 4,95 aan kosten voor opname. Oostenrijkers zelf betalen niet voor de geldopname. Dan mag het toch ook niet aan mij berekend worden? Ik hoor graag.