Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

98 expert vragen

 1. Dwaling bij aankoop van een camper

  Gevraagd op 12 juni 2020

  We kochten eind 2019 een camper. Onlangs ontdekten we waterschade. De werkplaats zegt dat de waterdichtheid na reparatie niet te garanderen is. Gezien de staat van het verrotte hout bestond de schade voordat wee de camper kochten. De verkoper zegt dat de camper niet teruggestuurd kan worden voor restitutie. We lazen echter dat op basis van de wet, als er grote schade was aangericht aan de camper voordat we hem kochten en we niet op de hoogte waren, we het recht hebben het verkoopcontract te annuleren. Hoe moeten we met deze situatie omgaan?

 2. Dwaling en te weinig onderzoek bij aanschaf autokoop ongedaan maken lukt niet

  Gevraagd op 9 mei 2020

  Auto gekocht met meer dan 200.000 kilometer, meer dan mij is verteld. Verder zou er een APK op zitten, die er niet op zit. Bezwaar gemaakt, om de koop ongedaan te maken. Werd niet geopend/gelezen. En voldoende aanleiding, met bevestigingen van RDW dat er sprake is van opzettelijke misleiding en oplichting. Ik heb de auto geschorst en in garage staan. Ik kan me niet voorstellen dat er niets aan te doen is. Wat is wijsheid?

 3. Km stand onjuist. Kan ik mijn aankoop ongedaan maken?

  Gevraagd op 1 mei 2020

  Ik heb een auto gekocht met 92.000 km. Nu, ongeveer 2 jaar later, kom ik erachter dat de teller mijn auto voordat ik deze in bezit had is terug gedraaid. Er is af te leiden dat hij in ieder geval 150.000 gelopen. ​​​​​​​De auto is gekocht bij een officiële dealer en heeft tijdens de verkoop hier geen melding van gemaakt. Ik wil mijn geld terug zien. Hoe sta ik juridisch?

 4. Informatie aankoop aan klant

  Gevraagd op 17 april 2020

  Is een autodealer of verkoper verplicht het auto verleden (historie) aan een klant mee te delen. Bij aan koop van een occasion.

 5. Nieuwe Auto geleverd maar niet volgens de overeenkomst

  Gevraagd op 28 februari 2020

  Ik heb een nieuwe auto gekocht en in de overeenkomst staat dat het gewicht 1148 kg is maar volgens de belastingdienst is het gewicht 1154 kg dus een schaal hoger. Mijn vraag is wat zijn mijn rechten.

 6. Informatieplicht

  Gevraagd op 7 februari 2020

  Ik heb een auto gekocht die juli 2015 als eerste tenaamstelling heeft. Nadat ik deze gekocht heb, zie ik, dat deze auto is uitgerust met het RPA beveiligingssysteem en niet het vanaf november 2014 verplichte RDCi beveiligingssysteem.

 7. Verantwoordelijkheid vervangen automaat

  Gevraagd op 25 december 2019

  Ik kocht een Renault Kadjar automaat uit 2016, 25.000 km van een particulier. Bij een proefrit merkte ik dat de auto bij optrekken vanuit stilstand schokte. Omdat de proefrit verder goed verliep en de verkoper ook de update van de software op zijn kosten liet uitvoeren, kocht ik de auto. Tijdens de update bleek dat de automaat vervangen moest worden. De kosten daarvan zijn rond de 9000 euro, waarvan Renault Nederland 75 procent voor zijn rekening neemt. De verkoper zegt dat zijn nu overleden vader eind 2018 bij afloop van de garantietermijn een proefrit maakte en dat de auto in orde was. Wat zijn mijn rechten?

 8. Auto kocht met forse mankementen en teruggedraaide km-stand

  Gevraagd op 28 augustus 2019

  Binnen 2 weken is het motormanagementlampje gaan branden. Daarover op 19 April 2019 telefonische contact gehad met De Sleutelbloem Auto’s, en daarbij medegedeeld dat de OBD-reader waarmee een kennis van mij de auto uitgelezen heeft de volgende foutcode gaf: P0016 bank 1 sensor a krukas nokkenas positie correlatie. Daarom is toen afgesproken dat ik de auto voor een diagnose naar de autogarage zou brengen.

 9. Motor gekocht met schade verleden

  Gevraagd op 20 augustus 2019

  De motor ziet er super uit en rijd perfect! Niets op aan te merken. Van de week ging ik langs de merkdealer om onderdelen te bestellen en die voerde het vin nummer in de van de motor en toen kwam er naar boven dat de motor in het verleden lichte schade heeft gehad. (Deukje in de benzine tank, knipperlicht rechts achter eraf, uitlaat dempers beschadigd, rechte spiegel hangt er krom bij).

 10. Kilometerstand

  Gevraagd op 19 april 2019

  Vorig jaar heb ik een Volkswagen Tiguan (nieuwprijs ongeveer 35.000) uit 2012 gekocht. De auto was geïmporteerd uit Duitsland. Nu de auto een beurt moet hebben blijkt de tellerstand voor aanschaf terug te zijn gedraaid met 40.000 kilometer. Ik kocht de auto dus niet met 57.000 op de teller, maar met ongeveer 100.000 km op de teller. Uit de wagenhistorie is dit af te leiden en ook zijn er doelbewust een aantal bladzijden uit het onderhoudsboekje/serviceplan gesneden. Degene die mij de auto heeft verkocht zegt dit niet zelf gedaan te hebben, maar is ook bij de neus genomen. Ik denk dat hij te goede trouw is. Hij wil het ook netjes met mij regelen en afhandelen. Inmiddels heeft hij mij 2000 euro aangeboden en de kosten van de aankomende grote beurt te vergoeden.