Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

8 expert vragen

 1. Lekkage caravan na opmerking aan dealer dat ik het niet vertrouw

  Gevraagd op 27 november 2019

  Ik heb in 2014 een nieuwe caravan Eriba Exiting gekocht bij Pauw recreatie in Heerhugowaard. Bij niet gebruik staat hij in een geïsoleerde stalling. Een vochtmeting heeft in 2015 plaatsgevonden daarna niet meer, ook vanwege een jaar niet gebruik wegens overlijden van mijn partner. In april van dit jaar bij demontage van een rolgordijn zijgeleider kwamen roestige schroeven uit de zijwand, en heb ik direct gemeld dat dit duid op lekkage. Pauw heeft een vochtmeting en visuele controle uitgevoerd maar niets gevonden, het zou van leefvocht komen. Echter bij het schoonmaken voor de stalling, na een flink nat campeerjaar, constateerde ik vocht en een zwelling in de wand. Na een door mij uitgevoerde controle bleek bij de bovenhoek van het raam kit te ontbreken en stukje metaal steekt achter het rubber naar buiten. De reactie van Pauw was dat de zwelling wel weg zal trekken, wat ik betwijfel, en in mei 2020 wordt het gerepareerd. Het is geen garantie van Eriba wegens de niet jaarlijkse vochtmeting, echter wel een duidelijke fabrieksfout. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Kan ik Pauw hierop aanspreken en bij het niet wegtrekken van de zwelling waardevermindering van de caravan verhalen?

 2. Scheurtje in kunstof luik disselbak caravan

  Gevraagd op 21 november 2019

  Er zit plots een scheurtje in het luik van 10 cm van mijn Knaus Sport 420 we van 2006. Hoe is dit te repareren?

 3. schema om koelkast van caravan onder het rijden op auto accu te laten werken

  Gevraagd op 18 november 2019

  Ik heb in de caravan een compressie koelkast (60W) die op de camping werkt op de 12V= die via een omvormer uit het net komt. Ik zoek nu een schema, zodat de koelkast tijdens het rijden automatisch werk op op de autoaccu (via de geschakelde 12V draad).

 4. Gasleiding oostenrijk

  Gevraagd op 15 november 2019

  Er wordt gezegd dat er een gasleiding van de caravan vervangen moet worden. Dit is verplicht (een wet). Hoe zit dat? Wij staan in Oostenrijk. Nu wordt er beweerd dat de caravans een keurmerk moeten hebben inzake het gasgebeuren.

 5. Bovag garantie caravan

  Gevraagd op 25 augustus 2019

  Mijn Dethleffs-caravan heeft eind april een BOVAG onderhoudsbeurt gehad bij een erkend Caravanbedrijf en is na herstel van enige onderdelen/reparaties (wo nieuwe wiellagerset/remvoeringsset etc) goedgekeurd. Na mijn ANWB kampeervakantie is de caravan voor schadeherstel (deukje aan bovenkant van de linker voorzijde ) naar Caravanbedrijf gebracht. Schade wordt door verzekering gedekt.

 6. Schade melden

  Gevraagd op 26 mei 2019

  Wanneer moet ik een kleine schade aan mijn caravan melden (geen probleem om verder te reizen en zelf veroorzaakt)?

 7. Reparatie hagelschade dak Knaus Sudwind 500EU

  Gevraagd op 22 mei 2019

  Ivm met hagelschade is het dak van mijn caravan (bouwjaar 2014) gerepareerd. Er is een nieuw dak over het bestaande dak gelegd. Het nieuwe dak ligt er zogenaamd los op en is alleen aan de randen en rond de dakluiken gelijmd. De kosten waren hiervoor 5.017,- euro. Nu willen wij de caravan verkopen en de waarde wordt door deze wijze van repareren minder, omdat, volgens de kopen (een caravanbedrijf) het nieuwe dak niet geheel vastgelijmd is. De Knaus heeft een sandwichdak. Vraag is: is de reparatie correct uitgevoerd en zijn de kosten in verhouding met de reparatie. Bij voorbaat dank voor de reactie

 8. Schade na verlies wiel van caravan

  Gevraagd op 29 maart 2019

  Gisteren mijn fendt tendenza 465 fsb opgehaald na het vervangen van de asrubbers ivm met teruglopende vering. Na ongeveer 500 meter kwam het linker wiel los van de caravan. Na de reparatie had men vergeten de bouten van het wiel goed aan te draaien. De dealer kwam redelijk snel, er ontstond direct een behoorlijke file enz. We zijn uiteraard behoorlijk geschrokken. De caravan kwam met alles wat dusonder de as ge-laatst is, op het wegdek terecht, zoals mover, schokbreker, remtrommel en wat nog meer? Ook de wielkast is beschadigd uiteraard. De vraag is nu wat is/kan er allemaal beschadigd zijn en kan dit allemaal goed gerepareerd worden zonder dat dit verder invloed heeft op rijgedrag etc. van de caravan?