Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

Meer dan 1000 expert vragen

 1. E-bike in Noord-Ierland

  Gevraagd op 13 februari 2019

  In Noord-Ierland is voor elke e-bike een motorrijbewijs (!) verplicht, alsook een motorhelm. In andere delen van het VK geldt deze regel niet. Nu zijn ze in 2017 begonnen om deze regel te wijzigen maar ik weet niet of het gelukt is. Wij gaan deze zomer naar Noord-Ierland en Ierland en ik zou graag uitsluitsel willen hebben.

 2. Boete Italië

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Ik heb een aanmaning van €368,30 gekregen via het NIB incasso bureau. Deze is naar aanleiding van een overtreding begaan in Florence 1 juni 2016. Echter de originele vordering á €123,31 opgelegd door Polizia Comune Firenze heb ik nooit ontvangen. Na telefonisch contact en mailverkeer met het NIB blijkt uit de daarna toegezonden stukken het volgende. De originele vordering €123,31 zou op 1 nov. 2016 aan mijn huisadres aangetekend aangeboden zijn. Bij mijn afwezigheid is er zoals beweerd wordt een ophaalverzoek achtergelaten. Deze hebben wij dus nooit ontvangen. Verder blijkt uit de stukken dat de Bruna (afhaal post punt) daarna op 17 nov. 2016 de vordering terug gestuurd heeft naar Italië Polizia Comune Firenze.

 3. Auto kopen van iemand uit Engeland

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Op Marktplaats staat een auto te koop waarbij opvalt dat de prijs opvallend laag is. Het gaat om een Fiat 500 uit 2016 met 25d kilometer op de teller. Ziet er goed uit, vraagprijs 4000 euro. Navraag leert dat de auto in Engeland is omdat de eigenaresse weer daar moet werken. Daarom ze t ze de auto weer te koop. Als ik geïnteresseerd ben sturen ze de auto naar mijn adres met hun aangestelde bemiddelaar BT Couriers LTD. Die geven dan aan waar ik aan moet voldoen en kan ik de auto 5 dagen of 200 km proberen en checken. Het klinkt allemaal waterdicht maar ik ben bang voor een addertje onder het gras. Heeft u ervaring?

 4. Kan de ANWB adviseren bij beroep snelheidsovertreding?

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Kan/wil de ANWB adviseren bij mijn beroep snelheidsovertreding? Op 26 februari 2019 om 9:30 uur moet ik voorkomen voor overtreding A10 op 16 januari 2018. Voor mij een principekwestie: foto-feiten komen niet overeen met gegevens in een onderliggend ijkrapport. Volgens gegevens ijkrapport ga ik te snel, de opgevraagde foto en berekening geeft aan dat ik niet te snel ga. Het gaat om 5 km en enkele euro's (30 + 9 euro ofzo). Me erbij neerleggen is goedkoper, maar ik vind dat helder moet zijn dat aanpak van een echte overtreding bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Dit is gewoon geldklopperij: zet de apparatuur wat krapper en je hebt er een melkkoe bij. Op die dag 'regende' het verkeersboetes namelijk (waar ik nu niets meer over kan terugvinden op de websites overigens). NB de administratiekosten zijn ook nog eens 30% van de kosten overtreding! Wegens verblijf buitenland kreeg ik per post een besluit aanhouding op de openbare zitting beroep (WAHV) in augustus 2018. Uitstel en nieuwe behandeling om te reageren op aangevoerde feiten. IJkrapporten in mijn bezit, ik kan diverse stukken overleggen en verder ook een brief schrijven of mijn eigen woordje doen. Ik ben benieuwd naar precedenten/ervaringen en naar standpunt/advies ANWB. Voor de goede orde: ik ben echt geen heilig boontje, maar als het krom is, moet het recht zegevieren!

 5. Boete Italië betalingstermijn

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Ik ontving een bekeuring van de Gemeente Lerichi (Italië) wegens het rijden in een straat die afgesloten was voor het verkeer. De dagtekening van de bekeuring is 30 januari 2019, ik heb hem pas vandaag (12 februari) ontvangen. Wanneer ik binnen 5 dagen ná dagtekening betaal, hoef ik aanzienlijk minder te betalen. Dat kan niet aangezien de bekeuring dus pas buiten deze termijn door mij ontvangen is. ​​​​​​​ Kunt u mij adviseren welk bedrag te betalen?

 6. Nieuwe eigenaar camping/veranderingen

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Sinds 2011 bezitten wij een recreatiewoning op huurgrond van een camping op de Veluwe. Vorig jaar heeft onze oude eigenaar wegens gezondheisproblemen de camping verkocht aan een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar beloofde in eerste instantie de ingezette koers te blijven varen maar al gauw bleek dat niet geheel juist. Langzaamaan wordt de camping onderworpen aan een fikse herstructuering en afgelopen week kregen wij een brief met nieuwe gedragsregels voor op de camping.

 7. Verkeersborden en -regels

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Wie of welke instantie is verantwoordelijk voor het introduceren en bekend maken van nieuwe of gewijzigde verkeersborden en/of regels in Nederland?

 8. Verhoging standplaats camping

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Dit jaar verhoogt de camping zijn tarief voor een jaarstandplaats van 2175,- naar 2350,- (verhoging van meer dan 8%). Mag dit zomaar?  In de begeleidende brief wordt aangegeven dat dit komt door de verhoging van de afvalstoffenheffing. Ik heb nagekeken dat deze verhoging in de gemeente Terschelling 2,4% is, dus lang niet 8%. Het betreft Camping Cnossen op Terschelling. De tarieven voor een jaarstandplaats waren de afgelopen jaren als volgt:          2018: €2175,-          2017 : € 2110,- ​​​​​​​ Ik kan evt. nog meer jaren nakijken mocht u deze informatie willen. Ik vind deze verhoging wel erg extreem en vraag me af of dit zo maar mag.

 9. Verkeersborden test

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Bord bij vraag 14 is verwarrend. Lijkt nl. erg op het op de blauwe bord voor verplicht fietspad. Ik zag dit bord dus als een verplichte rijweg voor tractoren e.d. voertuigen, zonder verdere verplichting voor de (tractor-)bestuurder. De uitleg van dit bord geeft m.i. niet aan dat tractoren hier een verplichting hebben mbt passeren van andere voertuigen (denk hierbij aan aangegeven passeerstroken op smalle binnenwegen)

 10. Waar worden nieuwe verkeersregels gepubliceerd?

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Leuk die verkeersquiz. Confronterend ook. Mijn rijbewijs haalde ik rond 1980. Ook in deze quiz zie ik weer heel wat verkeersregels en -borden die toen nog niet bestonden of inmiddels veranderd zijn. Waar wordt dat gepubliceerd? In de krant zie ik er nooit iets over, maar ik wordt wel geacht me eraan te houden. Als de overheid nieuwe regels en borden bedenkt lijkt me dat erover communiceren toch wel een eerste vereiste is. En niet alleen in de Staatscourant.