Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

Meer dan 1000 expert vragen

 1. Kano op auto

  Gevraagd op 22 april 2019

  Mag in Frankrijk je kano aan de voorkant of achterkant uitsteken?

 2. Twee weken geleden heb ik een auto gekocht met Bovag garantie morgen ga ik de auto ophalen

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik heb de auto gekocht met Bovag garantie staat in mijn aankoopcontract , vandaag krijg ik een mail  van van Autotrust dat ik bij hun verzekerd ben , ik heb  van hun een certificaat garantie  ontvangen daar staat  dat Het autobedrijf  waar ik mijn auto gekocht hebt heeft de autotrust  verzekering betaald. Ik weet niet wat moet ik doen? Ik heb de auto gekocht met Bovag Garantie nu heb ik Autotrust garantie ontvangen zonder met mij te overleggen.

 3. Boete Italië

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik kreeg deze week een incasso van het NIB. Dit betrof een boete uit 2016 Florence. Volgens hun is de boete aangetekend verstuurd op 13 juli 2017  en niet opgehaald,en op 3 augustus  maar terug gestuurd naar Italië.Is bewijs van retour sturen heb ik opgevraagd en die is er. Het vreemde is dat ik in dezelfde periode nog een boete heb gehad deze wel is aangekomen en ik deze ook keurig heb betaald op 24 juli 2017. 

 4. Rechtsgeldigheid van een digitale versie van rijbewijs

  Gevraagd op 19 april 2019

  Laatst hoorde ik dat je je fysieke rijbewijs kunt inscannen en als digitale versie op je mobiel kan bewaren. Als de politie je dan vraagt om je rijbewijs te tonen zou je kunnen volstaan met het tonen van de digitale versie op je mobiel. Vraag: is dat rechtsgeldig?

 5. Bekeuring Italië Florance 2016

  Gevraagd op 19 april 2019

  Wij hebben via het NIB op 19 april 2019 een incasso gekregen voor een bekeuring overtreding begaan op 23/08/2016 in Italie Florance. Nu zeggen zij dat ze een aangetekende brief gestuurd te hebben die wij nooit opgehaald zouden hebben bij het postkantoor. Wij hebben echter nooit een brief in de bus gekregen waarop werd vermeld dat er een aangetekende brief op het postkantoor ligt. Anders hadden wij deze uiteraard wel opgehaald. De boete bedraagt binnen 5 dagen 86,28 euro anders zou het 110,56 euro zijn. Nu op de incasso bedraagt het bedrag 355,55 euro. Ze vragen om dit bedrag nu binnen 5 werkdagen te betalen. Ze doen er zelf twee en een half jaar over om ons deze incasso te sturen.

 6. Aanrijding in het buitenland

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik ben van achteren aangereden in het buitenland (Frankrijk). Ben beperkt Casco verzekerd en de verzek.mij (NKC Verzekeringen - Europeesche - ASR Verzekeringen) wil mijn schade niet in behandeling nemen. Was altijd in de overtuiging dat schade buiten mijn schuld ook in deze situaties gedekt zou worden. Hoe kan de ANWB (ben lid sinds 1969) mij helpen in deze vervelende situatie? Schadeformulier, foto's en alle gegevens van de tegenpartij heb ik in mijn bezit. Er is geen persoonlijk letsel.

 7. Helmplicht snorfiets

  Gevraagd op 18 april 2019

  Vorige maand stond een rubrider in de kampioen, een elektrische scooter/step. Rijd max 25km p.u. heeft een blauw plaatje nodig. Valt deze onder snor scooter en is daarvoor straks een helm verplicht. Als dat zo is: wanneer komt die helmplicht?

 8. Onderhoudshistorie en AVG

  Gevraagd op 18 april 2019

  Ik heb een occasion (5 jaar oud, 46.000 km op de teller) gekocht die onderhouden is door twee dealers. Via mijn dealer heb ik de onderhoudshistorie opgevraagd. Van 1 dealer heb ik die gekregen, maar de ander wil deze niet geven en beroept zich daarbij op de AVG. Hij wil alleen specifieke vragen van mij over een mogelijk uitgevoerde reparatie beantwoorden. Is deze weigering terecht?

 9. ICD en rijbewijs

  Gevraagd op 18 april 2019

  Op 6 maart 2019 is bij mij preventief een ICD geplaatst. Een onafhankelijk cardioloog heeft op 20 maart schriftelijk een verklaring gegeven dat ik weer in staat ben een auto te besturen. Deze heb ik samen met een gezondheidsverklaring opgestuurd naar het CBR omdat ik een rijbewijs met code 100 moet hebben. Ik woon in het buitengebied en ben alleenstaand, dus mijn rijbewijs is eigenlijk onmisbaar. Daarbij werkt het CBR, zoals bekend, erg traag. Mijn autoverzekering geeft aan, dat een eventuele claim door hen wel gehonoreerd wordt, de brief van de cardioloog is daarbij voldoende. ​​​​​​​Mijn vraag: hoe sta ik juridisch bij schade of letsel aan derden als ik rijd zonder rijbewijs met code 100?

 10. Onterecht geclaimde schade tegenpartij

  Gevraagd op 18 april 2019

  Onlangs reed ik stapvoets tegen iemands trekhaak aan. We hebben gekeken en er was op het eerste oog geen zichtbare schade aan de auto, dit is zo ingevuld op het schade formulier. De man wilde het wel laten controleren op onzichtbare schade bij zijn garage, lijkt me een terechte vraag.