Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

78 expert vragen

 1. Documenten

  Gevraagd op 5 juni 2020

  Is het hebben van een foto van je rijbewijs en kentekenbewijs in je smartphone voldoende of moet je de pasjes daadwerkelijk bij je hebben? Bestaat er anders niet een app waarin je deze rechtsgeldig kunt downloaden?

 2. Auto overzetten van compagnon naar de zaak

  Gevraagd op 7 mei 2020

  Mijn bedrijf heeft 2 auto's. Mijn compagnon heeft deze 2 auto's per abuis op zijn eigen naam gezet. Hoe krijg ik ze nu op naam van de zaak.

 3. Slopen/afvoeren caravan uit caravan depot

  Gevraagd op 5 januari 2020

  Wij hebben een oude caravan in een caravan stalling/ depot staan en deze willen wij daar afvoeren/slopen. Hoe kunnen wij dat doen en hoe maken wij dat duidelijk aan de depothouder die nauwelijks een andere taal spreekt. Tevens willen wij de stallingsplaats behouden , zodat onze schoonzus haar caravan op die plaats voortaan kan stallen.

 4. Nederlandse aanhangwagen ongeremd achter Kroatische auto

  Gevraagd op 16 oktober 2019

  Ik wil graag een Nederlandse aanhangwagen (ongeremd) zonder eigen kenteken meenemen naar Kroatië achter een Kroatische personenauto. Welk kenteken mag ik op de aanhanger gebruiken? Het kenteken van de Kroatische personenauto of is er een andere mogelijkheid?

 5. Kenteken op andere naam bij overlijden

  Gevraagd op 14 oktober 2019

  Ik ben in het bezit van een auto en staat op mijn naam. Ik heb het maximum aantal schadevrije jaren. Stel dat ik kom te overlijden, moet mijn vrouw dan het kenteken op haar naam zetten, en hoe zit het dan met de verzekering?

 6. Auto schorsing parkeren openbaar

  Gevraagd op 7 oktober 2019

  Auto staat in de weg op parkeerplaats gemeente. Auto is geschorst en de auto staat er al een tijd, ramen sneuvelen door vandalisme. Waar kan ik dit aangeven?

 7. Mag ik als Nederlander met NL rijbewijs in NL rijden in een auto met buitenlands kenteken?

  Gevraagd op 26 september 2019

  Mijn vriend uit Zwitersland heeft een auto met zwitsers kenteken. Mag ik als Nederlander met NL rijbewijs in NL in zijn auto rijden als hij niet in de auto zit?

 8. Kentekenbewijs

  Gevraagd op 27 augustus 2019

  Mag kentekenbewijs in de auto blijven? Dit ivm diefstal. 

 9. Euro 3 met roetfilter

  Gevraagd op 17 juni 2019

  Ik heb zelf een camper vanuit Duitsland geïmporteerd. Die had op het Duitse kenteken een groene milieusticker want hij heeft een af fabriek (VW) gemonteerde roetfilter. De Nederlandse RDW neemt dit niet over en nu heb ik dus een Nederlands kenteken met een Euro 3 classificatie. Vervolgens kon ik wel mbv de originele aankoopfactuur opnieuw een groene millieusticker op het nieuwe Nederlandse kenteken krijgen. Als ik echter een milieuzone in rij waar op kenteken gecontroleerd wordt, gaan ze er vanuit dat het een Euro 3 motor is. De RDW claimt dat ze de Duitse TUV classificatie niet overnemen terwijl ze wel de 2 jarige APK keuring van de TUV overnemen. Dat is toch meten met 2 maten. Mag dat volgens de Europese regels? Je zou toch verwachten dat de Euro classificatie in elk Europees land het zelfde wordt geïnterpreteerd. Ik heb nu een camper waar ik niet in bepaalde steden kan komen. Ik hoor graag of er meer ANWB leden met dit probleem te maken hebben.

 10. Gebruik van auto en aanhanger met verschillend buitenlands kenteken in Europa

  Gevraagd op 1 mei 2019

  Ik vertrek deze zomer met mijn gezin naar Noorwegen. Na 6 maanden verhuizen we weer naar Sierra Leone. We gaan deze trip per auto afleggen. We kunnen een 4x4 met Frans kenteken van mijn vader lenen. Ik heb zojuist een zware tent trailer (met NL kenteken) gekocht. Deze tenttrailer willen we zowel in Noorwegen als in Sierra Leone (en het stuk ertussen) gebruiken. Zodra ik me in Nederland heb uitgeschreven, kan ik deze combinatie dan zonder problemen rijden in Europa?