Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

882 expert vragen

 1. Verkeersboetes België betwisten

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Onlangs ben ik een weekend in België geweest. Enkele dagen na thuiskomst heb ik meerdere boetes ontvangen. Alle boetes betreffen een snelheidsovertreding. De overtredingen zijn op enkele minuten van elkaar begaan en op dezelfde weg...

 2. Milieuzone België na omleiding door ongeval

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Tot onze grote schrik en verbazing hebben wij een boete uit België gekregen. Wij waren onderweg van Gent naar huis en op de rondweg Antwerpen was een groot ongeluk gebeurd. Toen heeft Google Maps een alternatieve route gegeven, maar deze bleek door Antwerpen te gaan. Ook daar was het chaotisch druk en zijn wij direct teruggekeerd naar de snelweg en hebben daar weer in de file aangesloten.

 3. Boete Italië

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Ik heb een aanmaning van €368,30 gekregen via het NIB incasso bureau. Deze is naar aanleiding van een overtreding begaan in Florence 1 juni 2016. Echter de originele vordering á €123,31 opgelegd door Polizia Comune Firenze heb ik nooit ontvangen. Na telefonisch contact en mailverkeer met het NIB blijkt uit de daarna toegezonden stukken het volgende. De originele vordering €123,31 zou op 1 nov. 2016 aan mijn huisadres aangetekend aangeboden zijn. Bij mijn afwezigheid is er zoals beweerd wordt een ophaalverzoek achtergelaten. Deze hebben wij dus nooit ontvangen. Verder blijkt uit de stukken dat de Bruna (afhaal post punt) daarna op 17 nov. 2016 de vordering terug gestuurd heeft naar Italië Polizia Comune Firenze.

 4. Kan de ANWB adviseren bij beroep snelheidsovertreding?

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Kan/wil de ANWB adviseren bij mijn beroep snelheidsovertreding? Op 26 februari 2019 om 9:30 uur moet ik voorkomen voor overtreding A10 op 16 januari 2018. Voor mij een principekwestie: foto-feiten komen niet overeen met gegevens in een onderliggend ijkrapport. Volgens gegevens ijkrapport ga ik te snel, de opgevraagde foto en berekening geeft aan dat ik niet te snel ga. Het gaat om 5 km en enkele euro's (30 + 9 euro ofzo). Me erbij neerleggen is goedkoper, maar ik vind dat helder moet zijn dat aanpak van een echte overtreding bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Dit is gewoon geldklopperij: zet de apparatuur wat krapper en je hebt er een melkkoe bij. Op die dag 'regende' het verkeersboetes namelijk (waar ik nu niets meer over kan terugvinden op de websites overigens). NB de administratiekosten zijn ook nog eens 30% van de kosten overtreding! Wegens verblijf buitenland kreeg ik per post een besluit aanhouding op de openbare zitting beroep (WAHV) in augustus 2018. Uitstel en nieuwe behandeling om te reageren op aangevoerde feiten. IJkrapporten in mijn bezit, ik kan diverse stukken overleggen en verder ook een brief schrijven of mijn eigen woordje doen. Ik ben benieuwd naar precedenten/ervaringen en naar standpunt/advies ANWB. Voor de goede orde: ik ben echt geen heilig boontje, maar als het krom is, moet het recht zegevieren!

 5. Boete Italië betalingstermijn

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Ik ontving een bekeuring van de Gemeente Lerichi (Italië) wegens het rijden in een straat die afgesloten was voor het verkeer. De dagtekening van de bekeuring is 30 januari 2019, ik heb hem pas vandaag (12 februari) ontvangen. Wanneer ik binnen 5 dagen ná dagtekening betaal, hoef ik aanzienlijk minder te betalen. Dat kan niet aangezien de bekeuring dus pas buiten deze termijn door mij ontvangen is. ​​​​​​​ Kunt u mij adviseren welk bedrag te betalen?

 6. Reeds betaalde boete België

  Gevraagd op 07 februari 2019

  Ik ben in Belgie geflitst en heb de boete van rond de 80 euro direct betaald via de QR code op de brief van de boete. Vervolgens krijg ik aanmaningen dat de boete niet betaald is. Ik heb het telefoonnummer gebeld die op de boete vermeld stond. Het blijkt dat men in Belgie ICT problemen heeft, waardoor de QR code voor Nederlandse banken niet werkt. Dit staat niet op de boete zelf vermeld. Ik heb protest aangetekend, met bijgevoegd het bewijs van overschrijving. Dit protest is afgewezen. Men adviseert ons om de boete nogmaals te betalen, waarna het systeem zou moeten detecteren dat de boete twee keer is betaald (het systeem kan al niet eens detecteren dat de boete één keer is betaald) en daarna zou één van de betalingen teruggestort worden. Ik heb uitdrukkelijk gevraagd of men kon garanderen dat wij het nogmaals betaalde geld zouden terugkrijgen, maar dit kon de helpdeskmedewerker mij niet garanderen. Ondertussen stapelen de aanmaningen zich op. Ik vind het principieel onjuist om twee keer te moeten betalen voor een boete die direct betaald is, waarvan bewijs is dat er betaald is en waarbij de oorzaak ligt in ICT problemen bij verkeersboeten.be. Wat adviseert u?

 7. Boete gemeente Florence / NIB

  Gevraagd op 07 februari 2019

  De reden dat ik een bericht stuur is aangezien ik na 3 jaar tijd een bericht heb ontvangen van het NIB over een boete in de gemeente Florence. Naar aanleiding van dit artikel (https://www.anwb.nl/experts/juridisch/27/vordering-nib-oude-verkeersovertreding-van-2015-italie-zonder-eerdere-kennisgeving-kan-dit) heb ik de bewijslast opgevraagd, de specificatie van de kosten, de aangetekende brief van het proces verbaal en de ontvangstbevestiging van de aangetekende brief.

 8. Incasso na bekeuring Italië

  Gevraagd op 07 februari 2019

  Ik kreeg gisteren een brief van incassobureau NIB met twee bekeuringen uit Florence voor iets meer dan 700 euro bij elkaar. Volgens NIB gaat het overtredingen tegen rijden in een milieuzone. Ik zou 2x gefotografeerd zijn. Ik heb daarvan nooit de bekeuringen gezien, hoewel NIB stelt dat de brieven wel zijn verstuurd. Drie jaar later zijn al mijn verweerrechten blijkbaar verstreken en moet ik onmiddellijk betalen: 5 dagen na dagtekening terwijl de brief pas 5 dagen na dagtekening arriveerde. Ik heb terstond per e-mail de bekeuringen betwist en om details gevraagd met een termijn van veertien dagen. Maar wat nu? Ik kan niet beweren dat ik de overtreding niet heb begaan, want ik lees geen Italiaans. Maar 2x op een dag is wel frappant. En al die bijkomende kosten. Wat adviseert u mij?

 9. Proces-verbaal Italië

  Gevraagd op 06 februari 2019

  Goedemorgen, Ik ben onlangs onaangenaam verrast door een brief van het incassoburo NIB, met het verzoek binnen 5 dagen een bedrag van EUR 346,04 over te maken. Dit zou het gevolg zijn van een niet betaalde verkeerboete in Italië, welke begaan zou zijn midden 2015. Ik kan mij vaag herinneren dat er iets destijds speelde, en ik hierover gecorrespondeerd heb met de instantie in Italië. Voor zover ik weet heb ik nimmer hier een reactie op gekregen. Nu dan plotseling het incassoburo. eb nog verzocht naar de correspondentie uit 2015, echter heb vermoeden dat deze inmiddels vernietigd is. Omdat de brief van het NIB vrij gaaf is, heb ik hen om gedetailleerde verzocht. Omdat men hierover niet beschikte, zou men deze informatie in Italië opvragen. Heb vervolgens per email een bevestiging van het telefoongesprek naar het NIB verzonden. Mijn vraag: Kan men na vele jaren (midden 2015) dit bedrag nog vorderen? Helaas weet ook niet meer precies wat ik schriftelijk gecommuniceerd heb. ​​​​​​​Ik zie graag uw reactie tegemoet. Bij voorbaat mijn dank.

 10. Verkeersboete

  Gevraagd op 04 februari 2019

  24 januari reed ik op de snelweg, toen is toch iets onder mijn net van de aanhanger een band los geschoten en is er iets van de kar afgevallen. Dit voorwerp had een bumper geraakt van iemand die erg dicht op me reed dus stonden langs de snelweg om dit af te handelen een schadeformulier. Toen kwam Rijkswaterstaat langs en zei dat we beter naar een pompstation konden rijden en kilometer verderop. Dat hebben we gedaan en nadat alles was ingevuld moesten we wachten, want die man van Rijkswaterstaat had de politie gebeld. Toen de politie kwam stond ik met de man van Rijkswaterstaat bij het pompstation nog stil. Toen de politie aangekomen was gaven zij mij twee boetes een voor en afgevallen en een boete voor dat ik geen tandemasser achter mijn auto mocht hebben. Ik mocht geen bezwaar aantekenen, want anders zou ik ook een boete krijgen voor de kar 200 kilo te zwaar was voor mijn auto dreigde de agent. Ze hebben mij niet eens van de weg afgehaald en ik stond stil. Mijn vraag is nu is het redelijk dat ik deze boete heb gekregen en en is er een een kans als ik bezwaar aantekenen. Kunt u helpen bij dit bezwaar aantekenen