Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

100 expert vragen

 1. Onterechte verkeersboete België

  Gevraagd op 4 februari 2020

  Ik heb een verkeersboete informatiebrief ontvangen van de politie Antwerpen. We zouden te snel hebben gereden en en ons kenteken werd vermeld, hoewel wij helemaal niet in België zijn geweest. Er is niemand te bereiken om aan te geven dat dit niet klopt. Hoe nu verder?

 2. Dagvaarding verkeersovertreding België

  Gevraagd op 27 september 2019

  Ik heb 32km te hard gereden en door rood gereden. Hiervoor ben ik gedagvaard. Ik ben geen beginnende bestuurder en heb geen eerdere boetes in België gehad. Jullie raden aan in persoon aanwezig te zijn. Als dat niet mogelijk is, wat zijn dan de consequenties en hoeveel schatten jullie dat de boete eventueel hoger kan uitvallen?

 3. Milieusticker België en Frankrijk

  Gevraagd op 10 juni 2019

  Milieusticker in België en Frankrijk voor 30-08 tot en met 01-09? Voor Toyota Yaris 2018 hybrid. 

 4. Onderbord boven verkeersbord?

  Gevraagd op 12 maart 2019

  Bekeuring gekregen in België. Gebied met verbodsbord voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton met als onderbord "behalve lokale service" [Excepte Desserte Locale] ingereden om daar te lossen met vrachtwagen. Overtreding beschreven als: niet respecteren van het signaal C-21 verkeersbord. Is het zo dat het onderbord het verkeersbord "overruled" in België? Of is dat geen regel?

 5. Informatie brief politie België

  Gevraagd op 26 februari 2019

  Ik heb een "informatiebrief" ontvangen van de Belgische politie. Het staat alleen dat ik voor de kennedytunnel te hard heb gereden. Verder staat niet vermeld mijn snelheid en met hoeveel km is overschreden. Ook geen hoogte van de boete staat er niet op. Kunt u mij hierover adviseren wat ik kan/moet doen?

 6. Verkeersboetes België betwisten

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Onlangs ben ik een weekend in België geweest. Enkele dagen na thuiskomst heb ik meerdere boetes ontvangen. Alle boetes betreffen een snelheidsovertreding. De overtredingen zijn op enkele minuten van elkaar begaan en op dezelfde weg...

 7. Milieuzone België na omleiding door ongeval

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Tot onze grote schrik en verbazing hebben wij een boete uit België gekregen. Wij waren onderweg van Gent naar huis en op de rondweg Antwerpen was een groot ongeluk gebeurd. Toen heeft Google Maps een alternatieve route gegeven, maar deze bleek door Antwerpen te gaan. Ook daar was het chaotisch druk en zijn wij direct teruggekeerd naar de snelweg en hebben daar weer in de file aangesloten.

 8. Reeds betaalde boete België

  Gevraagd op 7 februari 2019

  Ik ben in Belgie geflitst en heb de boete van rond de 80 euro direct betaald via de QR code op de brief van de boete. Vervolgens krijg ik aanmaningen dat de boete niet betaald is. Ik heb het telefoonnummer gebeld die op de boete vermeld stond. Het blijkt dat men in Belgie ICT problemen heeft, waardoor de QR code voor Nederlandse banken niet werkt. Dit staat niet op de boete zelf vermeld. Ik heb protest aangetekend, met bijgevoegd het bewijs van overschrijving. Dit protest is afgewezen. Men adviseert ons om de boete nogmaals te betalen, waarna het systeem zou moeten detecteren dat de boete twee keer is betaald (het systeem kan al niet eens detecteren dat de boete één keer is betaald) en daarna zou één van de betalingen teruggestort worden. Ik heb uitdrukkelijk gevraagd of men kon garanderen dat wij het nogmaals betaalde geld zouden terugkrijgen, maar dit kon de helpdeskmedewerker mij niet garanderen. Ondertussen stapelen de aanmaningen zich op. Ik vind het principieel onjuist om twee keer te moeten betalen voor een boete die direct betaald is, waarvan bewijs is dat er betaald is en waarbij de oorzaak ligt in ICT problemen bij verkeersboeten.be. Wat adviseert u?

 9. Euronorm Mazda mx5 1990

  Gevraagd op 6 februari 2019

  Ik heb een boete gekregen uit België dat mijn auto niet voldoet aan de gestelde milieu eisen. Zij hebben hiervoor de RDW geraadpleegd maar daar is niets te vinden over de euronorm van mijn auto. Mazda mx5 05-DT-BB toelating 16-7-1990. ​​​​​​​Naar mijn idee hebben ze alleen op basis van het jaartal euronorm 0 toegekend. Ik mag wel de gemeente Rotterdam in. Daar voldoet mijn auto wel heb ik via een brief van de gemeente vernomen. Hoe kan ik aan een juiste euronorm komen voor mijn auto?

 10. Kreeg een bekeuring uit Antwerpen voor een overtreding op 16 oktober 2018, maar ik was helemaal nietin Belgie. de laagtste keer in Antwerpen

  Gevraagd op 28 december 2018

  kreeg een bekeuring thuisgestuurd voor een verkeersovertreding in Antwerpen op 16 oktober 2018. Ben sinds 22 februari 2018 niet meer in Belgie geweest. Heb bezwaar ingediend en gevraa...