Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

373 expert vragen

 1. Camerabeelden niet beschikbaar wegens privacy

  Gevraagd op 02 augustus 2019

  Een half jaar geleden had ik een aanrijding en er is onenigheid over de schuldvraag. Mijn schade is € 2800. Er zijn camerabeelden van de aanrijding, gemaakt door een tankstation, dat weigert deze af te staan vanwege privacy. Volgens mij moet het belang van privacy (op een openbaar toegankelijke plek) afgewogen worden tegen het belang om schade te kunnen verhalen.

 2. Aansprakelijk

  Gevraagd op 31 juli 2019

  Ik heb schade gereden op een parkeerplaats. De parkeerplaats heeft rechts en links parkeervakken. De auto waar ik tegen aan gereden ben stond in het midden van de parkeer plaats geparkeerd (geen vakken) ben ik dan als nog aansprakelijk? Bij het in rijden van de parkeerplaats staat ook een bordje dat je alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde vakken. 

 3. Botsing erna nog rechtsbijstand?

  Gevraagd op 25 juli 2019

  Ik heb een ongeluk gehad een poosje geleden. En schade dossier is al gemaakt en het is afgehandeld. Maar ik ben er niet mee eens en realiseer dat ik bij de Anwb ook nog een familie rechtsbijstand heb. Kan ik die inschakelen?

 4. Aanrijding met brommer

  Gevraagd op 15 juli 2019

  Vandaag heb ik een aanrijding gehad met een brommer. Ik stond op parkeerplek langs de weg in bebouwde kom en wilde de weg opgaan. In de spiegel zag ik niets maar toen ik weg wilde rijden was er knal. De brommer leek uit niets verschenen. ik heb een flinke deuk links voor, er light een rooster uit en lamp stuk. De dame op brommer heeft gelukkig minimaal letsel (schaafwonden vooralsnog maar wacht bericht politie nog af). Ik weet niet hoe erg de schade aan de brommer is (van de schrik niet naar gekeken). Ik vraag me af of schuld bij mij ligt omdat ik van parkeerplek afkwam? Of kan het zijn dat de brommer te hard reed want het was een klinke knal?

 5. Verkeersaansprakelijkheid Thailand

  Gevraagd op 09 juli 2019

  Mijn dochter (18j) is met haar vriend in Thailand. Ze huren daar scooters, er is geen verzekering bij te boeken. In ANWB-reisverzekering is verkeersaansprakelijkheid niet verzekerd. Dus ze lopen risico voor claims bij ongeval aan derden. Ik maak me hier druk over, zij echter niet. Is er een verzekering die aansprakelijkheid dekt, of is er iets anders waardoor deze zorgen te overzien zijn. Wat is de praktijk in Thailand, wat dat betreft? Weten jullie meer?

 6. Aansprakelijkheid autoschade Duitsland

  Gevraagd op 08 juli 2019

  Ik was betrokken bij een kettingbotsing in een file op de A7 in Duitsland. Hierbij waren drie auto's betrokken en ik was de voorste. Auto 1 reed mijn achterbuurman (auto 2) aan en die werd met geweld op mijn bumper geduwd (auto 3). Gevolg schade aan de achterkant van ca. 2000 euro. Deze schade wil ik verhalen op de verantwoordelijke Duitse automobilist. Wie moet ik aanspreken auto 1 of auto 2? Van het voorval is proces verbaal opgemaakt door de politie.

 7. Contract met 'vakantieoppas'

  Gevraagd op 04 juli 2019

  Wij gaan binnenkort op vakantie. Als wij weg zijn, zal iemand in onze woning verblijven om op ons huisdier en de woning te passen. Voor het geval er tijdens het verblijf van de 'vakantieoppas' iets kapot gaat of stuk gemaakt wordt (bijv. apparatuur), zouden we graag een soort contract willen opstellen. We denken, dat dit nodig is om te kunnen aantonen waarom de betreffende persoon in ons huis verbleef, zodat de schade door de aansprakelijkheidsverzekering van de 'vakantieoppas' of onze eigen inboedelverzekering vergoed zal worden. Ik kan hier nergens informatie over vinden en heb het ook bij onze eigen verzekeraar opgevraagd. Helaas zonder antwoord. Is zo een contract nodig? Zo ja, welke gegevens zouden in het contract moeten staan? Zijn hier voorbeelden voor?

 8. Disculperende stilstand aantonen met getuige

  Gevraagd op 04 juli 2019

  n april 2019 ben ik aangereden in een parkeergarage nadat ik met mijn auto achteruit was gereden uit een parkeervak en stil stond in de rij voor de uitgang van de garage (reeds 10 - 15 seconden). Hier is een getuige van die dit bevestigt. Vervolgens rijdt de tegenpartij achteruit uit een parkeervak tegen mijn auto aan. De tegenpartij gaf ter plekke toe dat hij mij niet had gezien. Op het schadeformulier staat dat ik stil stond, en de tegenpartij achteruit tegen mij aanreed. De getuige bevestigt dat ik voor die duur reeds stil stond en stond te wachten in de rij voor de uitgang. Dan nóg wil de verzekering van de tegenpartij slechts 50% uitkeren. Wat kan ik doen? Hoeveel bewijs moet ik nu nog aanleveren? Hoe 'afgerond' moet mijn bijzondere verrichting zijn om aanspraak te kunnen maken op 100% schadevergoeding?

 9. Auto lenen Bulgarije

  Gevraagd op 03 juli 2019

  Ik ga op vakantie naar Bulgarije. We hebben daar kennissen die hebben aangeboden dat we hun auto mogen lenen. Erg aardig maar ik vraag me af kan dat zomaar? Hoe zit het met mijn Nederlandse rijbewijs? En hoe zit het met verzekeringen? Wat als ik een ongeluk krijg of veroorzaak?

 10. Aansprakelijk

  Gevraagd op 21 juni 2019

  Als ik meerijd als passagier in mijn eigen auto, die WA verzekerd is, en de chauffeur veroorzaakt schade. Wie betaalt dan de schade aan mijn eigen auto? De chauffeur of ikzelf? Is hier een advies voor? Of moet je dit vooraf met de chauffeur bespreken? Bedankt voor de reactie.